Irakul face a doua victima in guvernul Tariceanu, iar retragerea trupelor romane trebuie sa revina pe agenda publica, potrivit Cotidianul.

Ministrul de externe a acceptat sa renunte la functia din guvern, ca pedeapsa pentru ca si-a confundat "seful", scrie Curentul.

Desi i-a cerut demisia, seful guvernului ii prevesteste o cariera politica de exceptie liberalului Razvan Ungureanu, reiese din interviul acordat de premier Jurnalului National.

Gandul scrie ca ministrul demisionar a respins ideea ca ar fi o victima a luptei dintre Palate. Evenimentul Zilei subliniaza ca ministrul demisionar ramane in PNL.

Basescu si Tariceanu pierd cite un ministru in Irak

Oana Popescu, Cristian Oprea, Raul Balogh, Lucian Gheorghiu

Externele si Armata, victime in Irak

Disputa pe tema retragerii trupelor romane din Irak a facut victime printre soldatii din linia intii: la inceput Atanasiu, pe urma Ungureanu.

Prin anuntata demisie a sefului diplomatiei romane, sustinatorii, dar si adversarii retragerii trupelor militare romane din Irak - reprezentati de premierul Calin Popescu Tariceanu si respectiv de presedintele Traian Basescu - au pierdut soldati pe cimpul confruntarilor: de-o parte ex-ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, de cealalta, cel al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

Disputa dintre Tariceanu si Ungureanu i-a dat prilejul vicepresedintelui PNL, Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apararii Nationale, sa reia discutia pe aceasta tema. El a declarat simbata, conform MEDIAFAX, intr-o conferinta de presa la Alba-Iulia, ca propunerea PNL privind retragerea trupelor romane din Irak va fi dezbatuta la inceputul sesiunii parlamentare.

Integral in Cotidianul

Mihai Razvan Ungureanu: "Sunt in cautare de slujba"

Ministrul afacerilor externe, liberalul Mihai Razvan Ungureanu, a acceptat sa-si dea demisia din guvern, urmand sfatul celui care ii este sef pe linie de partid, premierul Calin Popescu Tariceanu. Astfel, ministrul de externe a acceptat sa renunte la functia din guvern, ca pedeapsa pentru ca si-a confundat "seful".

Lui Ungureanu i se imputa faptul ca l-a informat numai pe presedintele Traian Basescu despre situatia a doi cetateni romani retinuti in Irak si eliberati dupa raspandirea informatiei in tara.

"Lucrurile sunt foarte simple"

Ungureanu a recunoscut ca au existat "diferente de opinie" intre el si primul-ministru in privinta reactiei Ministerului de Externe fata de situatia celor doi cetateni romani retinuti in Irak.

Totodata, liberalul a sustinut ca demisia sa vine ca urmare a doua argumente aduse de Tariceanu, asupra carora au cazut de acord la intalnirea avuta ieri: autoritatea premierului fata de ministrii sai si cea a presedintelui PNL fata de membrii partidului, din care Ungureanu s-a declarat "onorat" ca face parte. "Este un raspuns de onoare si imi asum orice responsabilitate.

Ii voi prezenta domnului prim-ministru demisia mea in scris, convenind sa merg in fata Biroului Politic al PNL (de astazi - n.r.) pentru a-mi exprima un punct de vedere", a declarat Ungureanu.

Integral in Curentul

Ministrul de Externe isi prezinta demisia de onoare

Ungureanu asteapta "judecata" PNL

Bogdan Munteanu

Ministrul demisionar a spus ca ramane un simplu membru al PNL, deoarece crede "in renovarea ideologica a dreptei romanesti" si a respins ideea ca ar fi o victima a luptei dintre Palate: "Vi se pare ca arat eu a victima? Nu am ce sa raspund decat ca nu-s un crucificat", a spus ministrul, negand orice plan de viitor imediat, in afara carierei didactice.

El urmeaza sa asigure interimatul in fruntea MAE pana ce partidul va numi un succesor sau un alt interimar. Ungureanu a refuzat sa comenteze orice speculatii, de la cele privind excluderea sa din partid, pana la posibila numire a sa in capul listei de candidati pentru Parlamentul European.

In privinta succesorului, Ungureanu a spus ca preferinta sa personala nu se indreapta nici catre Adrian Cioroianu, nici catre Teodor Melescanu, ci catre o a treia persoana, al carui nume a refuzat sa-l precizeze, deoarece s-ar fi aflat chiar in acel moment in sala Gafencu de la sediul MAE. In sala se aflau 3-4 inalti functionari MAE, dar nici o personalitate politica.

Integral in Gandul

Adio, Caline, dar raman cu tine!

Anca Simina; Alexandra-Livia Dordea

Mihai-Razvan Ungureanu a decis sa demisioneze din guvern, dar nu si din PNL.

Premierul Tariceanu n-ar refuza ca fostul sef al diplomatiei sa deschida lista liberalilor la euroalegeri. Ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si-a anuntat ieri "demisia de onoare", urmand sa i-o inainteze astazi premierului Calin Popescu-Tariceanu. "Sunt in cautare de slujba", a spus fostul sef al diplomatiei, care a precizat ca va pleca doar de la Palatul Victoria, nu si din PNL.

De altfel, liberalii par a avea deja un plan pentru Ungureanu. "Ma gandesc sa-i propun o responsabilitate in cadrul partidului, aceea de a conduce lista PNL pentru alegerile pentru Parlamen-tul European", a spus Tariceanu intr-un interviu acordat cotidianului "Jurnalul National".

Integral in Evenimentul Zilei