Cel mai bun plasament ramane achizitia unui apartament de la categoria mediu plus si lux, pentru cine isi permite.

Chirii mai mari cu 5% si apartamente mai scumpe cu 15-20% fata de anul trecut - asa arata piata imobiliara autohtona, la o luna de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. "Nu exista argumente economice pentru asemenea majorari. Nu au crescut preturile la materialele de constructii, nu au aparut instrumente financiare noi pe piata bancara si nu am avut o crestere economica semnificativa.

Nici macar nu putem vorbi despre o «"invazie"» a strainilor pe piata imobiliara romaneasca", ne-a declarat analistul imobiliar Liviu Ureche. El spune ca proprietarii cer mai mult si la inchiriere, si la vanzare, doar ca o consecinta a "psihozei" provocate de aderare.

Intr-adevar, chiria pentru o garsoniera decenta in cartierul bucurestean Militari a ajuns si la nivelul de 350 euro/luna, in timp ce in Amzei, ofertele agentiilor sunt cuprinse intre 500-600 euro/luna. Totusi, cresterea nu este posibila pe termen lung. Analistul mizeaza pe o scadere usoara a chiriilor, peste cateva luni, ca efect al eliminarii avansului la creditele imobiliare.

"O parte dintre cei care stateau cu chirie vor prefera sa contracteze un credit. Conditia este sa aiba un venit suficient, pentru ca eliminarea avansului creste suma totala de returnat, iar ratele sunt mai mari", este de parere analistul.

Integral in Gandul