Reprezentanti ai societatii civile din Romania, membri ai Coalitiei pentru un Parlament Curat, ingrijorati de deteriorarea situatiei politice din ultima vreme, solicita tuturor partidelor parlamentare sa dea dovada de responsabilitate si sa nu iroseasca sansa unei integrari europene in favoarea Romaniei.

Politicienilor li se solicita sa agreeze un minim de conditii care pot asigura europenizarea clasei noastre politice si transformarea ei intr-un actor pozitiv al integarii, cu tot ce presupune aceasta:

1. Aprobarea de catre Senat a legii Agentie Nationale de Integritate, intr-o forma cit mai aproape de cea initiala, care sa permita noii agentii sa exercite un control real asupra incompatibilitatilor, averilor si conflictelor de interese.

2. Retinerea din partea tuturor partidelor politice de la orice forma de a mai influenta justitia in cazuri particulare. Exista suficiente remedii procedurale prin care cei acuzati se pot apara.

Orice forme de a influenta activitatea parchetelor sau instantelor, altele decat cele prevazute de procedura judiciara sau cele cu privire la competentele in materie ale CSM-ului, sint nelegitime si un exemplu de rea practica, pe care nu vrem sa o mai vedem repetindu-se intr-o tara membra a Uniunii Europene.

In acest sens, pentru a elimina ambiguitati si potentialele neintelegeri, propunem reglementarea relatiilor de comunicare si lucru dintre puterea excutiva, legislativa si cea judecatoreasca in spiritul prevederilor constitutionale privind separatia puterilor in stat."

3. Incetarea eforturilor unor partide politice de a submina arsenalul juridic anticoruptie construit in ultimii ani ca urmare a angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana, cu tot ce contine acesta: declaratia obligatorie de avere si interese, supravegherea conturilor bancare si accesul la sistemele informatice ale celor suspecti de crima organizata sau coruptie.

Protectia drepturilor omului se realizeaza prin mijloacele procedurale deja existente in legislatia romaneasca, precum si prin controale eficiente si sanctiuni aplicate de catre CSM asupra magistratilor care actioneaza abuziv, si nu prin eliminarea din legislatie a acelor prevederi care faciliteaza stringerea de probe in caz de mare coruptie sau crima organizata.

In acest sens cerem CSM sa prezinte public un plan convingator de crestere a activitatii oganismelor abilitate de control, sa afiseze si sa promoveze pentru marele public caile si adresele la care cetatenii se pot plinge de abuzuri ale magistratilor.

4. Lichidarea definitiva a RAPPS, simbol al economiei de privilegiu, prin restituirea patrimoniului vechilor proprietari sau licitatie deschisa celei mai bune oferte. Nu trebuie sa mai existe in Romania un rezervor de resurse de privilegiu pentru demnitari.

5. Depolitizarea statului si asezarea temeinica a functiilor din sectorul public pe baza de merit, care sa nu fie afectata de convulsiile politice, pentru a asigura continuitatea profesionala a unor procese indispensabile guvernarii.

Legislatia actuala este adesea abuzata si, exceptand numirile intemeiate politic, cum ar fi cele de secretar de stat, e cazul ca toate celelalte pozitii executive din sectorul public sa nu mai fie atribuite pe baza de apartenenta la un partid politic.

Solicitam guvernului crearea unei comisii de lucru in care sa fie inclusa si societatea civila si care sa reflecteze la modalitatea practica de a realiza aceasta promisiune facuta Uniunii Europene, depolitizarea si profesionalizarea sectorului public.

6. Incetarea atacurilor permanente la care sint supuse din partea unor partide politice principalele figuri publice angajate in lupta anticoruptie. Ce semnal transmite electoratului o clasa politica a carei unica preocupare este sa loveasca nu in cei corupti, ci in oficialii care lupta contra lor, si care se bucura de o credibilitate binemeritata in Uniunea Europeana?

Academia de Advocacy, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Societatea Academica din Romania (SAR) si Societatea Timisoara. Organizatiile memebre ale CPC-AE sunt totodata semnatarele apelului dat luni publicitatii.