Noua strategie a premierului jucator presupune fidelitatea totala a subalternilor in lupta contra presedintelui. Cine nu se aliniaza detasamentului de razboinici impotriva Cotroceniului va fi mazilit. O astfel de victima este Mihai Ungureanu, arestarea celor doi fotografi amatori si imprudenti fiind un pretext de prost-gust, umflat la comanda de partea aservita a mass-media.

Dar mai conteaza asta acum? Sau faptul ca insusi premierul stia inca din noiembrie de arestare, informat fiind de SIE, dar n-a spus nimic pana la momentul “oportun”. Ceea ce ingrijoreaza cu adevarat este faptul ca pe zi ce trece se contureaza o strategie comuna PSD-PRM-PC-PNL pentru calomnierea si indepartarea unor ministri indezirabili sau pe diferite proiecte de lege.

O lista neagra a unor asemenea prioritati prinde consistenta. In timp ce social-democratii anuntau ca sprjina motiunea anti-Macovei, “impotriva careia am gasit peste o mie de motive de a fi demisa”, liberalii organizau o asa-zisa dezbatere publica pe tema incalcarii drepturilor cetateanului in legile promovate de ministrul Justitiei. Tot vreo mie la numar.

Impresionanta coincidenta! Indepartarea Monicai Macovei este pusa la cale in laboratoarele noii aliante, cu ajutorul unor gazete specializate in campanii de acest gen (iata titlul unui editorial dintr-o gazeta al carei patron are un dinte impotriva ministrului Justitiei: “De ce nu s-o fi facut Monica Macovei cacanar?”).

Mazilirea ministrului Justitiei se inscrie, pe de o parte, in logica mobilizarii generale in vederea stoparii anchetelor, iar pe de alta in razboiul impotriva lui Basescu, care trebuie lasat fara niciun fel de sustinere. La fel, nu poate sa nu surprinda unitatea de viziune dintre PSD si PNL asupra legilor sigurantei nationale.

Ioan Rus explica plin de entuziasm de ce trebuie infiintata Autoritatea pentru inregistrari si interceptari, citand practic din proiectul PNL, asta dupa ce anul trecut social-democratii au votat alaturi de liberali pentru mentinerea la SRI a acestor servicii.

In aceeasi idee, a limitarii competentelor presedintelui, cele doua partide doresc ca STS, SPP si serviciile secrete sa fie in subordinea Guvernului. Ca sa nu mai discutam de unitatea de gandire in modificarea Legii refendumului, de retorica identica in a sustine teoria presedintelui-dictator sau de camaraderia renascuta din propria cenusa dintre unii lideri PSD si PNL.

In acest context, ultimele declaratii ale presedintelui Basescu, in care reia temele sale predilecte in termeni mult mai transanti si de-a dreptul nepoliticosi, nu fac decat sa amplifice conflictul. Efectul pervers este ca PD se vede tot mai izolat pe scena politica, iar PNL este practic impins in bratele PSD. Calculele presedintelui pot fi corecte doar pana la un punct.

Amplificarea scandalului ar putea duce la devoalarea aliantei dintre PNL si PSD, iar referendumul l-ar reconfirma in functie, ceea ce i-ar da posibilitatea de a forta reforma sistemului parlamentar si chiar a clasei politice.

Prinsi in acest foc incrucisat, ambii combatanti uita insa esentialul: tradarea propriului electorat, care nu a votat Alianta pentru ca in urma unor intelegeri oneroase sa ajunga la putere tot PSD.

Cred ca nu va mai conta cine va fi vinovat pentru asta, Basescu sau Tariceanu, desi din ceea ce se prefigureaza in acest moment penalizat va fi in primul rand PNL daca accepta sa se alieze cu PSD doar pentru a scapa de presedinte.