Reprezentantii Guvernelor roman si croat ar putea semna in acest an un Memorandum de Intelegere privind conducta petroliera Constanta -Trieste, a anuntat, vineri, premierul Tariceanu, la finalul discutiei cu prim-ministrul croat Ivo Sanader.

Conducta petroliera Constanta-Trieste va avea o lungime totala de 1.360 kilometri si va facilita transportul titeiului dinspre Marea Neagra catre piata europeana, urmand sa aiba o capacitate anuala de pana la 112 milioane tone de petrol.

Proiectul este supervizat de un comitet interstatal, alcatuit din Romania, Serbia si Croatia, iar Italia si Slovenia sunt membri observatori cu drepturi depline. Costurile sunt estimate la o valoare cuprinsa intre 2,2 miliarde dolari si 4,6 miliarde dolari, in functie de capacitatea de transport a conductei.

De asemenea, Ivo Sanader se va intalni si cu presedintele Senatului, si va vizita comunele Lupac si Carasova (judetul Caras-Severin), unde traieste o importanta comunitate croata. Aceasta este prima vizita a unui sef de Guvern al unui stat candidat, dupa aderarea Romaniei la UE.