Liderul PD, Emil Boc, a anuntat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa ca democratii au finalizat documentul prin care sesizeaza Curtea Constitutionala, cu privire la modificarile aduse legii referendumului. Sesizarea a fost semnata de 50 de deputati si senatori PD, 15 membri PLD si cativa parlamentari independenti si va fi depusa luni la Curtea Constitutionala.

PD considera ca este neconstitutional ca presedintele sa fie demis din functie de jumatate plus unu din romanii care participa la referendum. De asemenea democratii cer,in cazul in care noua varianta a legii e considerata constitutionala, amanarea aplicarii ei pana dupa urmatoarele alegeri prezidentiale.

"Constitutia este foarte clara in ceea ce priveste demiterea presedintelui si trebuie sa se aplice principiul majoritatii in problema revocarii presedintelui.

Acesta este argumentul de baza pentru neconstitutionalitatea acelei modificari, dincolo de caracterul imoral al schimbarii regulilor jocului in timpul jocului, fapt sanctionat si de Constitutie, care spune foarte clar in articolul 15 alineatul 2, ca legea dispune numai pentru viitor", a explicat Emil Boc.

Deputatii au modificat in urma cu cateva zile legea referndumului, astfel incat, in cazul in care presedintele este desemnat de popor in al doilea tur de scrutin, numarul de voturi necesare pentru demiterea sa prin referendum sa fie jumatate plus unu din prezenta la vot.