Reprezentantii partidelor politice din Parlament au opinii diferite fata de decizia lui Traian Basecu de a prezenta un mesaj in plenul reunit al celor doua Camere. Liberalii apreciaza reactia prompta a presedintelui la cererea legislativului. In schimb, PSD si PRM au sugerat ca seful statului incearca sa amane dezbaterea motiunii impotriva ministerului Justitiei.

Conservatorii sunt sceptici ca presedintele va retracta declaratiile prin care i-a acuzat pe parlamentari ca fac legi, care favorizeaza infractorii.

Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a declarat ca apreciaza faptul ca presedintele a reactionat prompt la cererea legislativului de a clarifica unele lucruri, dar, in acelasi timp considera ca seful statului va trebui sa asculte si ce au de spus parlamentarii:

"Apreciez faptul ca presedintele a raspuns prompt si a reactionat la solictarea Parlamentului de a clarifica unele lucruri, dar trebuie sa asculte si dansul ce au de spus grupurile parlamentare.

Voi propune Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului ca mesajul presedintelui sa fie urmat de luarile de cuvant ale reprezentantilor fiecarui grup parlamentar", a declarat Antonescu.

In schimb,vicepresedintele PSD, Victor Ponta nu crede ca presedintele vine la Parlament sa-si ceara scuze si i-a sugerat lui Traian Basescu sa-si aleaga alta zi pentru a se adresa alesilor, si nu marti cand se va dezbate motiunea simpla impotriva Monicai Macovei.

"Eu nu cred ca isi va cere scuze si aici ma alatur celorlalti care cred ca poate nici nu-i nevoie sa-si ceara scuze, ci e nevoie sa ne garanteze intr-un fel sau altul ca are de gand sa fie presedinte", a spus Ponta.

Liderul grupului deputatilor PRM, Lucian Bolcas, crede ca solicitarea lui Traian Basescu, nu este o simpla coincidenta mai ales ca la Senat, in aceiasi zi, se discuta motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei.

"Nu este o simpla coincidenta prezenta lui Traian Basescu la Parlament in aceiasi zi cu dezbaterea motiunii de cenzura impotriva ministrului Macovei.

Data la care se poate prezenta presedintele pentru a se adresa Parlamentului, conform Regulamentului sedintelor comune, este fixata de Birourile Permanent ale celor doua Camere legislative. De altfel, noi il asteptam pe domnul Basescu mai ales ca ziua aleasa este marti si 13", a declarat Bolcas.

In schimb, presedintele UDMR, Marko Bela, a aratat ca nu crede ca exista o legatura intre solicitarea lui Traian Basescu de a prezenta un mesaj marti in Parlament si dezbaterea, in aceeasi zi, la Senat, a motiunii simple:

"Nu cred ca exista aceasta legatura. Daca e asa, ar fi o greseala din partea presedintelui. Parlamentul poate sa dezbata mesajul presedintelui, dar cred ca nu ar trebui sa se intre intr-o disputa cu presedintele, dupa ce acesta isi va prezenta mesajul", a explicat Marko Bela.

Vicepresedintele PC, Nicolae Popa nu crede ca seful statului doreste sa se adreseze Parlamentului pentru a-si recunoaste greselile facute in relatia cu forul legislativ.

"Nu cred ca isi va recunoaste greselile, nu cred ca isi va pune cenusa in cap. Nu stiu daca noi vrem sa-l ascultam cu adevarat, avand in vedere jignirile si ofensele aduse de acesta Parlamentului", a adaugat deputatul PC.