Senatorul liberal Norica Nicolai a declarat, in emisiunea lui Ion Cristoiu de la Antena 3, "Zig-Zag", ca n-a crezut niciodata in Alianta D.A., "o solutie de avarie", care nu va rezista pana in luna mai.

"Alianta nu va rezista pana in mai, pe principiul unei casnicii de peste 20 de ani. Isi spun 'adio, dar raman cu tine', pentru ca au de impartit inca ceva in comun, dar nu ezita sa caute in jur pentru a gasi ceva mai bun. Nu va putea fi un gentlemen agreement in politica romaneasca si alianta nu va rezista."

Nicolai n-a crezut niciodata in aceasta Alianta, o "solutie de avarie" la problema potentialei guvernari a PSD, si nici in Theodor Stolojan, "un om care nu gandeste politic si poate fi folosit oricand". Nicolai pune la indoiala starea proasta de sanatate a lui Stolojan si motivul retragerii sale din cursa pentru presedintie, declarand ca se astepta sa aiba loc rocada cu Traian Basescu.

"A fost folosit de Iliescu, recuperat de Valeriu Stoica si reutilizat de Basescu."

Despre presedinte

Referindu-se la cererea presedintelui de a se adresa in fata celor doua Camere reunite, senatorul liberal a spus ca Parlamentul va raspunde ca Traian Basescu este asteptat in plen, marti, la o ora rezonabila, dar nu in pauza de masa, la 14:30, cum ceruse acesta.

Desi nu il respecta, Nicolai nu va vota pentru suspendarea presedintelui Basescu, pentru a pastra stabilitatea in viata politica, deja zdruncinata.

Nicolai considera ca istoria personala a presedintelui este cea de tinerete, care l-a format si consolidat ca om, si de aceea nu poate fi niciodata european. "Imbracat ca Armani, nu va vorbi niciodata ca Barosso."

"Basescu este un manager al riscului, a invatat asta din experienta sa de pe vapor, pe vreme de furtuna. In vreme de liniste, se plictiseste."

Despre ministrul Justitiei

Senatorul liberal nu va sustine motiunea simpla impotriva ministrului justitiei initiata de PC, desi Monica Macovei a dezamagit-o prin absenta unei reforme reale din sistem.

"Sunt fortata sa fac un compromis - ca om politic as vota impotriva ministrului Justitiei, dar ca membru al PNL voi vota, cu toata greata existentiala, in favoarea acesteia, desi a introdus brambureala in justitie, isi pareste propria tara la Bruxelles, reclamand rea-vointa, incompetenta si coruptie in Romania, fara sa probeze. Monica Macovei nu exista ca om pentru mine."

Nicolai n-a avut cuvinte de lauda nici la adresa comisarului european pentru justitie, Franco Frattini, care si-a aratat sprijinul pentru ministrului Monica Macovei.

"Nu inteleg pozitia lui Frattini, care a dat impresia unui baiat care face curte, dar rateaza" a mai zis Nicolai.

Procurorii nostri nu se ostenesc, si gresesc la proceduri. Risca sa de deprofesionalizeze si sa se decridibilizeze ca un corp profesional, iar Procurorul General, Codruta Kovesi, este prea timida, fragila si obedienta, nu stie cand si cat sa vorbeasca, potrivit Noricai Nicolai. "Formula de obedienta este standard in cultura noastra organizationala.

Neavand o structura clara de nesubordonare a Justitiei, unii se tem si executa."