In Romania, cele mai multe companii offshore activeaza in domenii precum industria lemnului, agricultura, chimie, constructii, consultanta, metalurgie, comert.

Impozit pe profit zero sau foarte mic, declaratii fiscale anuale relativ simple sau chiar deloc, costuri mici de infiintare si intretinere si impozit pe dividende scazut sau chiar nul - sunt doar cateva dintre avantajele pe care le ofera o companie offshore. Desi in tara noastra activeaza multe offshore-uri, date despre numarul si activitatea acestora nu se centralizeaza nicaieri.

Ca urmare, sunt imposibil de estimat sumele de bani care intra sau ies din Romania via firme offshore. Reprezentantii firmelor care intermediaza infiintarea unor astfel de societati in asa-numitele paradisuri fiscale sustin ca se constata o crestere a numarului de offshore-uri nou infiintate, cu activitate in Romania, in ultimii ani.

"Tot mai multi oameni de afaceri romani isi dau seama ca apelarea la o restructurare a afacerilor pe care le desfasoara este necesara pentru a-si mentine competitivitatea atat pe piata interna (cazul operatiunilor de import de produse), cat si pe piata internationala (cazul operatiunilor de export de produse, know-how, consultanta).

De asemenea, sunt oameni de afaceri care activeaza in domenii in care lupta cu concurenta este acerba si pentru care pastrarea confidentialitatii asupra furnizorilor lor externi reprezinta continuitatea afacerii lor.

Pentru aceasta, ei apeleaza la unele structuri avansate de «pierdere» a furnizorilor reali - angajatii lor raman in legatura doar cu prima companie de la care se face importul, neavand astfel acces la furnizorul real", explica Bogdan Minoiu, director general Direct TradePoint Romania, care reprezinta OCRA Worldwide in tara noastra.

Potrivit acestuia, in anul care a trecut a existat o usoara stagnare in crearea de companii offshore datorita faptului ca din 2007 Romania devenea membra a UE, iar oamenii de afaceri au preferat sa astepte acest moment pentru a afla daca acest eveniment le poate afecta afacerile sau nu si ce modificari pot aparea.

Potrivit acelorasi surse, in tara noastra cele mai multe offshore-uri activeaza in domenii precum industria lemnului, agricultura, chimie, constructii, consultanta, metalurgie, comert.

In ce priveste infiintarea unei companii offshore, aceasta poate dura intre cateva ore si cateva luni, in functie de jurisdictia aleasa. De regula, nu sunt necesare prea multe acte, in multe cazuri o simpla o copie de pasaport fiind suficienta. Taxele anuale pentru un offshore depind de asemenea de locatia aleasa, variind intre 1.000 si 3.000 dolari.

Pe cat de repede se poate infiinta un offshore, pe atat de rapid se poate si scapa de el. "Fiecare jurisdictie are proceduri specifice. In mod normal, inchiderea unei companii poate dura pana la 3-4 luni", sustine Athos Fouttis - director general Oxford Management Limited - Cyprus. Trebuie tinut cont si de taxele care se platesc pentru renuntarea la o firma offshore.

De exemplu, OCRA Worldwide percepe o suma de 500 lire sterline, care acopera cheltuielile, taxele pentru autoritati si onorariul.

Integral in Gandul