De la primul nivel de Justitie pana la Curtea Suprema e un traseu lung. Unii il fac ca sa-si castige dreptatea, altii il fac de nevoie. Insa exista si o categorie de oameni care il fac din reflex. Oameni a caror existenta se reduce la apeluri, recursuri, contestatii si plangeri.

De opt ani incoace, razboiul dintre Vasile Cioceanu si Traian Hojda a produs zeci de pagini de ziar, sute de ore de instanta, o amenda penala si un teanc de decizii de la toate curtile din Bucuresti, o reputatie distrusa si un maldar de dezvaluiri in care doar una dintre parti a avut voie sa vorbeasca.

Un afacerist nefericit

Presa si-a facut un reflex din a-i apara pe cei mici si slabi de nesimtirea celor mari si puternici. Problema e ca uneori, ce-i drept, foarte rar, cel mai mare ar putea sa aiba dreptate, sau macar partea lui de dreptate.

In 1999, Traian Hojda, proprietarul firmei Mecotrans SRL, s-a asociat cu Primaria sectorului 4 si a preluat piata Berceni-Oltenita. Pe 24 noiembrie a semnat contracte cu 120 de firme care-si desfasurau activitatea in piata. Dupa nici o luna, "Popas turistic km. 11" refuza sa mai plateasca chiria. Din cele 120 de firme din spatiu preluat de Hojda, 119 functioneaza in continuare.

"Popasul", administrat de Vasile Cioceanu, si-a mutat activitatea pe bancile tribunalelor.

Desi contractul incheiat intre cei doi avea putere executorie, Hojda a preferat sa obtina evacuarea rau-platnicului prin sentinta judecatoreasca si, asistat de jandarmi si de reprezentanti ai primariei de sector, a evacuat "Popasul" la aproape un an de la declansarea conflictului.

Nu de buna voie, nici ca sa-si arate muschii, ci pentru ca autoritatile il amenintasera ca ii suspenda autorizatiile de functionare in cazul in care nu igienizeaza "Popasul", in interiorul caruia defulasera doua guri de canal".

Echipamentele, mare parte vitrine frigorifice, sunt duse la ADP, pe baza unui proces verbal. Miraculos, toate instiintarile catre Cioceanu se intorc catre emitenti, pentru ca "nu poate fi gasit". La aceeasi adresa ajung si il gasesc toate citatiile din procesul pe care Cioceanu i-l intenteaza lui Hojda pentru furt.

Aceasta este povestea prescurtata a declansarii razboiului.

De atunci, de la Tribunalul Bucuresti la Inalta Curte de Casatie si Justitie si, apoi, la Curtea Suprema, toate deciziile i-au fost favorabile lui Hojda. Pe drum s-au deschis un maldar de alte dosare in care Cioceanu i-a acuzat pe procurori, politisti si judecatori, de favorizarea lui Hojda.

Intr-o vreme, lucrurile pareau sa se fi linistit, dupa ce Cioceanu a primit o amenda penala pentru calomnie. Insa avocatii au gasit de fiecare data chitibusarii prin care sa (re)deschida la nesfarsit dosare.

Presa unilaterala

Care e relevanta cazului? De ce si-ar pierde cineva vremea sa mai scrie despre asa ceva? Unii ar putea spune ca e o datorie de onoare, un fel de incercare tarzie de a remedia o situatie grava.

Site-ul Anchete.ro, una dintre initiativele Hotnews.ro, a fost deschis pentru a le permite ziaristilor sa publice informatiile pe care redactiile le refuzau, din cauza partizanatelor dictate economic. Asa a ajuns la noi Traian Hojda, a carui doleanta era incredibila pentru un "mafiot care stapaneste nemilos" atatea "slugi din Justitie, Politie si Administratie".

Nu vroia decat ca cineva sa povesteasca ce s-a intamplat fara sa se erijeze in judecator. De opt ani, imaginea sa a fost permanent calcata in picioare de catre ziaristii care tineau cu tot dinadinsul sa-i gaseasca bube-n cap.

Zeci de articole l-au asociat cu primarul Lutu, cu mafia pietelor, ba chiar a ajuns la un moment dat ca Hojda sa simbolizeze de unul singur mecanismul mafiot al pietelor agroalimentare. Problema e ca, in zecile de pagini scrise pana acum, o singura data a fost intrebat despre ce considera el ca s-a intamplat.

A pus actele pe masa, a explicat si, drept rezultat, a primit doua randuri dintr-o pagina de "investigatii": "Hojda neaga aceste lucruri si spune ca mafia pietelor trebuie cautata in alta parte".

Tot o singura data, in urma unui articol complet aberant, a primit un drept la replica. Am asistat personal la accesul unui ziarist care, cand a auzit de Hojda, a exclamat: "Stim noi cine-i Hojda!".

De opt ani, un caz exploatat de presa se bazeaza pe declaratii unilaterale si pe zvonuri, iar in unele cazuri, chiar pe conexiuni fortate. Situatia suna deseori cam in genul "L-am vazut intr-un tramvai in care erau si doi interlopi. Deci e interlop!".

Cu o imagine a firmei aproape definitiv compromisa de atacurile din presa, Hojda nu se plange nici de contracte pierdute, nici de banii aruncati pe avocati, nici de orele nesfarsite de tribunal, ci doar de faptul ca nimeni nu vrea sa-i asculte varianta. Pornit la drum prin redactii, i s-a intors spatele in majoritatea cazurilor sau, in cel mai bun caz, a primit un "mai vedem".

Ca sa nu repetam greseala, am vrut sa vorbim cu Cioceanu. Cioceanu nu raspunde si nu-si asculta mesajele vocale. Asa ca ramane sa judecati singuri, dupa informatiile pe care le-a transmis in presa.

Le gasiti usor, in materiale cu titluri ca: " Mafia pietelor din sectorul 4 - protejata de procurori", " Capusa din Piata Berceni-Oltenitei", " Scandalul Inimaroiu; Relatia Traian Hojda - procurorul Vasile", " Mafia Pietei Sudului, sustinuta de o anumita parte a Politiei", "Clanul Procurorilor"; " Marius Vasile, procurorul scriitor care completa urmariri penale la comanda" etc.

Si, daca tot dati cautare pe Google dupa "Traian+Hojda", opriti-va si la sentintele diferitelor curti.

In orice caz, este o disputa care trebuie relansata public, insa de aceasta data cu o sansa la cuvant oferita ambilor actori.