Coalitia va vota impotriva motiunii simple initiata de opozitie la adresa Monicai Macovei, au hotarat in sedinta de luni reprezentantii partidelor ce alcatuiesc Coalitia. Cu toate acestea, calculele hartiei arata ca votul de marti din Senat va fi extrem de strans, PSD, PRM si PC avand impreuna 72 de parlamentari, in conditiile in care 69 de voturi sunt suficiente pentru adoptarea motiunii.

64 de senatori PC, PSD si PRM au depus la Biroul Permanent al Senatului motiunea simpla "Minciuna - adevarul justitiei Macovei", in care se cere demiterea ministrului Justitiei, pe motiv ca se eschiveaza de la realizarea reformei in domeniu.

La randul sau ministrul Justitiei, Monica Macovei, a aratat ca isi doreste sa mearga in Parlament pentru a le vorbi senatorilor in legatura cu ce s-a facut in domeniul Justitiei.

Partidele de opozitie au facut apel la europarlamentari sa ramana in tara pentru votarea motiunii, desi la Strasbourg a inceput sesiunea plenara a Parlamentului European.

Purtatorul de cuvant al Aliantei DA, Crin Antonescu, a declarat ca partidele membre ale Coalitiei de guvernamant doresc sa aiba o discutie cu Monica Macovei inainte de dezbaterea motiunii.

Ce se intampla daca motiunea este adoptata

Conform Constitutiei, o motiune simpla adoptata de Parlament nu inseamna automat demisia ministrului impotriva caruia a fost initiat demersul.

Articolul 112, alineatul 2 din Constitutie stipuleaza: "Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari".

Cu toate ca obligativitatea demisiei nu este stipulata in mod expres, parlamentarii Opozitiei cer ca, in cazul adoptarii motiunii, ministrul Justitiei sa-si prezinte demisia din functie.

Duminica insa, premierul Tariceanu declarase ca Monica Macovei nu trebuie sa demisioneze din guvern nici daca motiunea va fi votata.

Parerea sefului PNL nu este insa impartasita si de Crin Antonescu si alti lideri liberali, care considera ca un ministru ar trebui sa demisioneze atunci cand nu mai are sprijinul Parlamentului.

Bruxelles-ul o sprijina pe Macovei

Reprezentantii Comisiei Europene s-au aratat ingrijorati de posibilitatea ca Macovei sa fie fortata sa plece din funtie. Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al vicepresedintelui Franco Frattini, a declarat luni pentru Deutsche Welle ca „ministrul Justitiei, Monica Macovei, inseamna garantia continuarii procesului reformelor in justitia din Romania”.

Declaratia lui Friso survine dupa ce si Franco Frattini isi afirmase sprijinul pentru Macovei. Comisarul pe probleme de Justitiei a declarat vinerea trecuta ca "''Macovei se bucura de inalta mea apreciere".

Coalitia s-a spalat pe maini de referendumul din secuime

Tot in sedinta de luni s-a hotarat ca demersul Consiliului Secuiesc nu este nici anticonstitutional, nici ilegal, fiind vorba de un simplu sondaj si nu un referendum pentru autonomie, a declarat reprezentantul UDMR, H. Kelemen.

Schimbarea brusca de pozitie in cazul "referendumului secuilor" vine la doar cateva ore dupa ce atat reprezentantii PD cat si cei ai PNL au catalogat respectivul "referendum" ca fiind ilegal si neconstitutional. O pozitie similara a avut si presedintele Romaniei, Traian Basescu.