Germania a decis sa impuna masuri tranzitorii romanilor pentru o perioada de cel putin doi ani. In acest timp, romanii pot munci in Germania pe baza acordurilor incheiate intre cele doua tari, astfel:

1. In baza intelegerii dintre Ministerul Muncii din Romania si Agentia Federala a Muncii din Germania, cu privire la medierea lucratorilor romani pentru prestarea unor activitati cu durata determinata. Intelegerea reglementeaza angajarea romanilor ca:

• lucratori sezonieri, pe o perioada de pana la 4 luni/an;

• ajutoare in parcuri de distractii, pe o perioada de pana la 9 luni/an;

• ajutoare casnice in gospodarii cu persoane ce necesita ingrijiri speciale, pentru contracte de maximum trei ani.

Persoanele interesate de unul dintre aceste posturi se vor adresa Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).

2. In baza Conventiei intre Guvernul Romaniei si cel al Germaniei, intreprinderile romanesti pot trimite personal pentru a activa in constructii, curatenie industriala si decoratiuni interioare. Conventia reglementeaza modul in care romanii pot fi detasati, in baza contractelor de lucrari incheiate intre angajatorii romani si partenerii germani.

Institutia romana ce pune in aplicare conventia este Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).

3. In baza Conventiei intre guvernele celor doua tari, privind ocuparea fortei de munca pentru imbunatatirea cunostintelor profesionale si de limba. Conventia reglementeaza admiterea personalului muncitor cu studii incheiate si cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Aceste activitati sunt permise pentru perioade de un an, cu posibilitatea prelungirii pana la 18 luni. Institutia care pune in aplicare acordul este OMFM.

Intrarea in Germania se face cu pasaport sau carte de identitate, fara obligativitatea vizei. Pentru o perioada de peste trei luni, e necesara o adeverinta cu privire la dreptul de sedere, precum si de un permis de munca. In acest sens, cetatenii se vor adresa Autoritatii pentru straini.

Aici vor completa o cerere (tipizat UE), oferta de angajare si chestionarul completat de angajator referitor la conditiile contractului. Permisul de munca nu e necesar pentru rezidenti, liber-profesionisti si pentru persoanele care lucreaza in alte domenii decat constructiile, mijloacele de transport si decoratiunile interioare.

Salarii

Cu exceptia constructiilor, in Germania nu exista salariu minim la nivel national. In constructii, salariile se situeaza intre 1.424 si 1.984 euro/luna, iar in agricultura si in domeniul gastronomiei, intre 800 si 1.200 de euro/luna. Vanzatorii primesc in medie 700 de euro, iar ajutoarele casnice, incepand cu 400 euro/luna.

In domeniul medical, infirmierele au salarii situate intre 500 si 1.000 de euro luna, asistentele medicale, intre 1.000 si 1.500, iar medicii, peste 2.000 de euro.

Inscrieri permanente pentru munca

OMFM organizeaza zilnic actiuni de preselectie a solicitantilor de locuri de munca in Germania pentru contracte sezoniere. Se pot prezenta, pentru depunerea dosarelor, persoanele cu urmatoarele calificari, care indeplinesc conditiile mentionate:

• Expozanti-lacatusi mecanici, mecanici, electromecanici, electricieni pentru contracte de maximum noua luni in activitati de montare/demontare carusel mobil. Se admit numai barbati cu varsta de maximum 40 de ani, care cunosc limba germana (nivel mediu) si au minimum doi ani experienta, anterioara anului 2006. Carnetul de conducere poate fi un avantaj.

• Lucratori in agricultura

Conditii: varsta 20-40 ani; limba germana (mediu), cel putin doi ani experienta;

• Lucratori in gastronomie (ospatari, bucatari)

Conditii: varsta 20-40 ani; limba germana (mediu), minimum doi ani experienta, anterioara anului 2006;

Integral in Curentul