Coalitia anti-Macovei si-a facut datoria, motiunea a trecut cu ajutorul voturilor parlamentarilor de la putere. Greu de spus, in acest moment, daca ele au venit de la PNL, UDMR sau de la independenti. Cert este ca acest lucru aproape nici nu mai conteaza, pentru ca ambele partide sunt departe de a o iubi pe Macovei.

Motivele se gasesc intre copertile dosarelor de la DNA, in Agentia pentru Integritate si in conflictul deschis cu intreaga clasa politica. Declaratiile liberalilor si ale maghiarilor lasau sa se intrevada acest deznodamant. Norica Nicolai afirma ca “Macovei nici nu exista pentru mine ca ministru si ca om”, iar Crin Antonescu ca ar fi “moral” sa-si dea demisia.

Desigur, liberalii nu-i pot ierta ministrului Justitiei dezvoalarea intalnirii Patriciu-Tariceanu la care fusese invitata, refuzul de a aviza ordonanta prin care se punea la cale vanzarea celor 8% actiuni Petrom sau darea in vileag a masinatiunilor care s-au facut cu societatile din energie pasate de la AVAS la Oficiul pentru Participatiile Statului, in functie de interesul politic.

Cat despre UDMR, sa nu uitam ca insusi Marko Bela are probleme cu procurorii pentru substantiala plata in avans a unor carti de poezie nepublicate. In acest context, comentariile la mahalaua facuta de Corneliu Vadim Tudor, care a fost doar o incalzire pentru dezlantuirea paranoica pe care o pregateste pentru azi, aproape ca nu-si mai au rostul.

PC, PSD, PRM si nu se stie cine de la putere au fost imune la argumentatiile Monicai Macovei, au ignorat insasi realitatea si au demonstrat ca, intr-adevar, oligarhii isi dau mana peste capul Comisiei Europene si in dispretul opiniei publice.

Este rusinoasa mobilizarea politicienilor impotriva ministrului care, practic, a facut posibila integrarea, care ne-a sters pe cat a putut stampila de corupti, lipita chiar de cei care astazi ii vor capul. Se pare ca prea putini mai sunt interesati de reactia Bruxelles-ului sau de pericolul reactivarii clauzei de salvgardare.

Ceea ce s-a intamplat nu face decat sa-i dea dreptate ministrului Justitiei - clasa politica este corupta si vrea sa nu mai fie deranjata cu dosare.

Imediat dupa vot, cu ranjete de satisfactie, parlamentarii din coalitia anti-Macovei au urlat si tropait “demisia”. Este de asteptat ca presiunile pentru demiterea ministrului sa fie imense si sa vina din toate partile. Voiculescu-Felix a spus-o clar - nu va mai sustine echipa Tariceanu si va introduce o motiune de cenzura, iar PSD si PRM se vor prinde cu drag in joc.

Cat despre Tariceanu, putin probabil sa reziste orbanilor, antonestilor si noricelor din propriul partid, mai ales cand este amenintat ca isi poate pierde pretiosul scaun de la Victoria. Ramane de vazut daca noua imagine de premier-judecator chiar corespunde realitatii sau in spatele ei se ascunde acelasi “moliceanu”.

Votul impotriva Monicai Macovei face parte si din lupta impotriva lui Basescu, din actiunea “Suspendarea”. El este un avertisment trimis pe adresa presedintelui. Dar si un semnal pentru opinia publica: dosariabilii au iesit din hibernare si se constituie in fratii transpartinice.