Reprezentantii partidelor din Opozitie, care au urmarit discursul lui Traian Basescu din grupruile parlamentare sau de pe holutile Palatului Parlamentului, sustin ca propunerea lui Traian Basescu, privind votul uninominal, este un demers pur populist.

Mircea Geoana - "A fost un discurs slab, al unui om disperat. Nu vad motiv pentru referendum. Presedintele Traian Basescu a incercat sa deturneze atentia de la referendumul de demitere a domniei sale. Nu a inteles din lectia pe care a primit-o pana acum si asta ne face sa ii aplicam lectia si in continuare! Avem deja o lege in Parlament, din 2005, a PSD, pe care PD a ingropat-o.

Hai sa facem o intelegere la nivel de clasa politica, nu sa cheltuim bani pentru un referendum."

Marko Bela - “Propunerea domnului presedinte este un gest populist si anacronic. Ar fi trebuit sa consulte partidele parlamentare inainte sa abordeze acest subiect.”

Corneliu Vadim Tudor - Infractorul numarul 1 al Romaniei indrazneste sa vina in Parlament. Sedinta a fost nestatutara, iar numaratoarea inversa pentru el a inceput. Asta cu votul uninominal e o prostie, o gaselnita a lui Basescu. De 3-4 ani alte partide, in speta PSD, au propus votul uninominal.

Dar e prematur pentru o tara ca Romania sa ia o astfel de masura, cel putin inca un ciclu electoral trebuie sa avem vot pe liste.

Ion Iliescu - "Propunerea privind votul uninominal va destructura clasa politica romaneasca. Dupa ce parlamentarii au cerut sa primeasca scuze, el a venit si a terfelit din nou clasa politica. Este penibil ce a spus azi in Parlament."

Teodor Melescanu - "Pledoaria presedintelui pentru votul uninominal are importanta sa pentru ca, desi exista numeroase propuneri, inclusiv un proiect PNL, pe tema candidaturilor uninominale, sigur ca interventia presedintelui confera greutate prin legitimitatea pe care o are.

Dincolo de asta, dificultatile raman pentru ca nu exista un sistem uninominal. Reforma clasei politice nu se face numai prin introducerea votului uninominal."