Oficialii moldoveni nu doresc ca Bucurestiul sa coordoneze centrul pilot de acordare a vizelor in Republica Moldova. Chisinaul ar fi dorit sa fie consultat de autoritaile romane cand au propus Consiliului Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene ca Romania sa coordoneze centrul-pilot Chisinaul a anuntat ca incearca sa convinga Ungaria sa preia aceasta activitate.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau se declara surprins de propunerea, relateaza BASA-press.

"Pare straniu ca autoritatile romane nu au binevoit sa consulte opinia autoritatilor Republicii Moldova, cu atat mai mult ca raspunsul ar fi fost negativ, avand in vedere ca, din august 2006, autoritatile moldovenesti conlucreaza eficient cu autoritatile maghiare, in vederea deschiderii Centrului de eliberare a vizelor la Chisinau. ", precizeaza ministerul.

Joi , in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Bruxelles, ministrul roman de Interne, Vasile Blaga, a propus ca Romania sa coordoneze centrul de vize. Solicitarea Romaniei a fost salutata de vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini.

Constituirea unor centre pilot de acordare a vizelor face parte din prevederile Programului de la Haga din 2004, pentru consolidarea libertatii, securitatii si justitiei in Uniunea Europeana.

Republica Moldova a fost invitata sa participe la acest proiect in vara anului 2006. In luna aprilie, centrul urmeaza sa fie inaugurat la Chisinau.