Capii Armatei si-au ocupat locuintele de serviciu dupa o campanie bine pusa la punct. Dovedind aptitudini reale de strategi militari, generalii au urmat planuri care le-au asigurat victorii rasunatoare: case in centrul Capitalei, cumparate la preturi de cinci ori mai mici decit cel al pietei.

30.000 de euro a dat Sergiu Medar pe un apartament de 150.000 de euro. Un batalion de generali i-a urmat tactica si, printr-o ambuscada la lege, si-au cumparat locuintele de serviciu.

Generalii au incalcat legea cind si-au cumparat apartamentele, chiar daca a fost facuta cu dedicatie pentru ei. Actul normativ spune clar, si in forma initiala, si in cea modificata, ca militarii nu au voie sa detina alte locuinte in proprietate, ei sau rudele de gradul I. Declaratiile de avere ale generalilor sint pline insa de case de vacanta si apartamente.

Sefii Politiei si ai Jandarmeriei nu sint singurii care au beneficiat de preturi preferentiale la cumpararea locuintelor de serviciu. Generali de armata si-au luat case cu preturi de sub 30.000 de euro in zone unde locuintele costa peste 150.000 de euro pe piata libera.

Mai mult, ei aveau deja locuinte personale. Legea nr. 562/2004, modificata cu Legea nr.

357 din 2006, pentru vinzarea locuintelor de serviciu din aparare, ordine publica si securitate nationala, interzice cumpararea apartamentelor de catre persoanele care „detin in proprietate, ele sau sotul, o locuinta proprietate personala si care indeplineste conditiile minimale prevazute de legea locuintei“.

Fosti sau actuali oficiali din conducerea Ministerului Apararii, cum ar fi secretarul de stat Corneliu Dobritoiu, directorul adjunct al Statului Major General, Stefan Oprea, sau consilierul prezidential pe securitate nationala, Sergiu Medar, si-au cumparat locuintele de serviciu, situate in centrul Capitalei, cu preturi care nu depasesc un miliard de lei, adica 30.000 de euro.

Desi preturile stabilite de Comisia de Evaluare din MAp in 2005, in baza Legii nr. 562 din 2004, erau mai mici decit cele de pe piata, modificarea legii din 2006 le-a permis militarilor renegocierea contractelor, pina la jumatate din valoarea initiala.

Blocul generalilor

* Sergiu Medar, general in rezerva si consilier prezidential pe securitate nationala, fost sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii, si-a cumparat in 2005 apartamentul de serviciu. Situat intr-o zona centrala a Capitalei, Str. Traian nr. 2, apartamentul de 110 metri patrati a fost achizitionat cu 99.000 RON, adica 27.300 de euro, la cursul din 2005.

Potrivit declaratiei sale de avere, Medar mai are, impreuna cu sotia, doua case de vacanta: una din 1991, in comuna Racari, si una din 2003, la Busteni. Bunurile detinute de consilier includ bijuterii de 5.500 de euro si active financiare de 17.300 de dolari, plus diurne de 2.500 de euro pe an.

* Generalul (r) Corneliu Dobritoiu, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Politica de Aparare si Planificare in MAp, si-a cumparat locuinta de serviciu in 2005, in acelasi bloc cu Sergiu Medar, pe Str. Traian. Contractul pe apartamentul de 115 mp a fost initial de 195.000 RON, insa, pe baza unui act aditional din 2006, pretul a fost renegociat la aproape jumatate: 95.000 RON.

In declaratia de avere, Dobritoiu are trecuta ca proprietate o casa de vacanta din 2004, in comuna Ganeasa, Ilfov, pe numele sotiei, bijuterii de 20.000 de euro si active financiare de 50.000 de euro.

Secretarul de stat spune ca nu a incalcat legea, pentru ca, „potrivit procedurilor, eu nu as fi avut sanse sa cumpar locuinta de serviciu daca as fi avut o proprietate in Bucuresti“.

* Stefan Oprea, general-maior, director adjunct al Statului Major General, si-a cumparat locuinta de serviciu tot in 2005, in acelasi bloc de pe Str. Traian. Apartamentul de 113 mp a costat initial 195.000 RON, iar dupa renegociere, pretul a scazut la jumatate: 96.000 RON.

Generalul detine, conform declaratiei de avere, o cabana in satul Prisaca, un Renault Megane si un Audi A4, procurat in regim diplomatic. Ca ofiter incadrat in baze NATO in perioada 2004-2006, Oprea a cistigat 31.000 de euro.

El sustine ca nici macar nu a cerut renegocierea contractului, ci ca aceasta a fost facuta de Directia Patrimoniu-Infrastructuri din MAp. „Cind s-a facut contractul in 2005, pretul apartamentului a fost calculat cu TVA. In 2006, legea spunea ca TVA-ul s-a perceput in mod eronat, asa s-a ajuns la reevaluarea pretului initial“.

Pe proprie raspundere

* Contraamiralul Costi Ioan Gunther, director adjunct al Statului Major General, a urmat aceleasi proceduri, la aceeasi adresa. Apartamentul de 117 mp a fost achizitionat tot in 2005, valoarea din declaratia de avere fiind de 98.000 RON. In aceeasi declaratie de avere, mai apare un apartament in Tulcea, cumparat in 1990.

* Generalul Tudor Munteanu, loctiitorul sefului Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, cel care a supervizat cadrul legal al contractelor de vinzare a locuintelor de serviciu, si-a cumparat si el un apartament in Str. Traian, in 2006.

Munteanu spune ca, „daca se constata nulitatea declaratiilor pe proprie raspundere date la notariat (pe baza carora s-au intocmit contractele de vinzare - n.r.), cazul devine penal. Toti sintem supusi controlului legii“.

Casa de vacanta

* Generalul de brigada Adrian Bantas, loctiitorul sefului Directiei de Comunicatii si Informatica, si-a cumparat locuinta de serviciu cu 46.000 RON. Potrivit declaratiei de avere, mai are o casa de vacanta din 1991, la Siminicea.

* Alti doi oficiali MAp, Gheorghe Rotaru, general (r) si consilier al ministrului Apararii, fost sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii, si Cristinel Ghiga, colonel si loctiitor al directorului Directiei Informare si Relatii Publice, fost purtator de cuvint al ministerului, figureaza si ei pe lista militarilor care si-au cumparat locuintele de serviciu, cu 91.000 RON, respectiv 48.000 RON.

Din declaratiile lor de avere reiese ca nu au detinut alte proprietati imobiliare. „Nu am avut nici un fel de locuinta, nici de serviciu, nici personala, cind am fost mutat in Bucuresti, in 1997“, a spus col. Ghiga.

*

Pretul de piata al caselor de generali

Apartamentele achizitionate de oficialii Ministerului Apararii in blocuri noi, situate in zona centrala a Capitalei, i-ar fi costat de peste cinci ori mai mult daca le cumparau de pe piata libera.

Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, ne-a declarat ca „un apartament de trei camere situat in Strada Traian si in zona Bulevardului Unirii, cu o suprafata cuprinsa intre 100 si 120 de metri patrati, costa aproximativ 150.000 de euro“.

Integral in Cotidianul