Turismul bulgaresc ca si micul trafic din zona de frontiera sunt puternic afectate de introducerea, de la 1 ianuarie, a vizelor pentru macedoneni. Numarul turistilor a scazut cu aproape 90 la suta, iar shoppingul de week-end a disparut cu desavirsire.

Pentru a obtine o viza de intrare in Bulgaria, macedonenii trebuie sa astepta acum pina la doua luni de zile, relateaza Reteaua Balcanica de Investigatii Media.

Sistemul are o viteza de invidiat. Formezi numarul 05805855 intr-o dimineata de februarie si aranjezi o intalnire la consulatul bulgar din Skopje in... luna mai. Cam asa pot obtine macedonenii o viza de Bulgaria, asta dupa ce, de la inceputul acestui an le-au fost introduse restrictii de calatorie

Pina acum o luna si jumatate, macedonenii puteau calatori fara probleme in tara vecina si de care ii leaga o lunga istorie comuna. Numai ca aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana a obligat guvernul de la Sofia sa isi armonizeze politica vamala cu a celorlalte tari UE.

[c:1:s] Sofia a aminat introducerea restrictiilor pina in ultimul moment. In plus, a promis sa suplineasca acest neajuns prin introducerea unui sistem simplu si gratuit de obtinere a vizelor pentru cetatenii din Macedonia si Serbia.

Numai ca oamenii care se izbesc de aceasta problema spun ca realitatea e cu totul alta. Obtinerea unei vize turistice sau de afaceri presupune acum trimiterea a numeroase documente si, in plus, dureaza cel putin doua luni de zile.

Exista insa si o alternative: serviciile oferite de agentiile de turism, care spun ca pot obtine orice viza in doar citeva zile. Numai ca asta costa.

Dupa ce in primele zile ale acestui an, in fata consulatului bulgar din Skopje au fost vazute lungi cozi, a fost luata decizia infiintarii unui call-center. Numai ca persoanele care suna la numarul de telefon respectiv afla cu extrema dezamagire ca pot fi programate la un interviu abia in luna aprilie daca merg la consulatul din Bitolia sau in mai, in cazul celui din Skopje.

Nu e deloc surprinzator ca in aceste conditii numarul macedonenilor care calatoresc in Bulgaria a scazut cu aproape 80 la suta. Astfel, conform datelor politiei de frontiera, 73.000 de macedoneni au trecut in decembrie prin punctul de frontiera de la Deve Bair, in timp ce in ianuarie numarul lor a fost de doar 13.000.

In timp ce oamenii de afaceri din ambele tari cred ca situatia de acum va fi una temporara, industria bulgara de turism a inceput deja sa resimta primele efecte negative.

In 2006, aproape 550.000 de macedoneni au intrat in Bulgaria ca turisti, arata statisticile oficiale. Numai ca acum, foarte multe persoane si-au anulat deja rezervarile pentru statiunea de schi Bansko, unde altfel mergeau des.

Altii au renuntat la vizitele de shopping din week-end, pe care le obisnuiau in orasele de frontiera Kiustendil, Blagoevgrad sau Sandanski.

Donco Nacev, de la agentia de turism ARBO din Skopje, spune ca sectorul turistic a inregistrat o scadere a numarului de turisti dinspre Macedonia catre Bulgaria de aproape 90 la suta.

"Ne-au disparut clientii"

Managerul unui hotel din Bansko, Maria Govedareva, spune la rindul sau ca doar jumatate dintre vizitatorii obisnuiti din Macedonia au venit aici in ianuarie. “Cei care au ajuns totusi mi-au spus ca au avut probleme cu obtinerea vizei”, adauga femeia.

In Kiustendil si Blagoevgrad situatia pare chiar mai rea. “Clientii nostri din Macedonia si Serbia pur si simplu au disparut”, spune Angelina Hristova, managerul unui restaurant si al hotel in Kiustendil.

Cu toate acestea, companiile din Bulgaria si Macedonia sunt mai putin preocupate de problema vizelor. Reprezentantii lor vad aceasta problema ca pe una neplacuta, dar totusi provizorie, asteptind introducerea unor vize pe un an, cu mai multe intrari, pentru oamenii de afaceri.

Relatiile economice dintre cele doua tari au fost excelente in anii din urma, volumul schimburilor comerciale fiind de 319 milioane de dolari in 2005 si de 380 milioane anul trecut.

Intre timp, pina la reglementarea regimului de vize, omul de afaceri macedonean Sasho Avelovski se lupta cu actualele proceduri birocratice precum intreaga populatie.

[c:2:d]Pentru a obtine o viza de Bulgaria, Avelovski a trebuit sa trimita la consulat contractul pe care il are cu partenerul sau din Sofia, o invitatie in care sa se spuna ca are legaturi de afaceri constante in Bulgaria ca si dovada ca si-a platit o asigurare de sanatate.

Avelovski spune ca a aplicat pentru viza la mijlocul lui ianuarie, iar documentele i s-au cerut o luna mai tirziu. Iar el se considera norocos pentru ca a asteptat putin.

Pentru a usura obtinerea vizelor, guvernul bulgar a decis, in decembrie, deschiderea unui nou consulat la Bitolia. Acum e evident ca aceasta masura nu a fost suficienta si ca cele doua misiuni diplomatice bulgare (din Skopje si Bitolia) nu au sufficient personal pentru a face fata solicitarilor a mii de oameni.

Ambasadorul bulgar in Macedonia, Miho Mihov, spune ca cele doua consulate isi fac treaba cu “scrupulozitate” si respecta toate standardele impuse de aderarea la UE. Dar tot el recunoaste ca cele doua reprezentante nu pot emite impreuna mai mult de 340 de vize pe zi, in timp ce numarul mediu al macedonenilor ce au intrat in Bulgaria anul trecut a fost de 2000.

"Se pare ca problema vizelor i-a luat pe nepregatite pe bulgari. Daca s-ar fi pregatit mai bine, inclusiv sa detaseze mai mult personal numarul turistilor nu ar fi scazut atit de mult”, crede Donco Nacev, de la agentia de turism ARBO din Skopje.

El e totusi multumit ca in cazul firmelor de turism problema vizelor se rezolva mult mai repede, doar intr-o zi sau doua.

In replica, un alt tur-operator, bulgar de data aceasta, crede ca autoritatile de la Sofia sunt responsabile de actuala situatie.

“Ca in fiecare iarna, cind ninge, guvernantii se mira cum de este posibil acest lucru. Si in cazul vizelor, desi se stia de foarte mult timp de necesitatea introducerii lor pentru macedoneni, autoritatile au fost luate prin surprindere”, spune acesta.

Articol de Albena Shkodrova in Bansko si Kiustendil si Frosina Cvetkovska in Skopje