Cat entuziasm, cata inflacarare pentru votul uninominal! O dragoste renascuta din propria-i cenusa sau, mai bine spus, din praful care se asezase peste initiativele legislative precaut puse de partide la sertar. Fruntasii competitiei sunt social-democratii si liberalii, al caror unic scop este blocarea referendumului initiat de presedinte.

Ca doua turturele, Ponta si Antonescu canta aceeasi partitura, votul uninominal e extraordinar mai ales cand lipseste cu desavarsire, iar Basescu e un "dictator" care vrea sa-l impuna.

Desi nu toate partidele au interese comune in aceasta chestiune, e clar ca PC va mai avea sanse sa intre in Parlament doar intr-o alta alianta, iar PRM se va reduce la jumatate, replierea rapida da exact dimensiunea adversitatii contra lui Basescu. Pe cat de greu s-au tarat prin Parlament legi precum ANI, pe atat de repede a fost rezolvata chestiunea legii referendumului.

Intr-o unitate de idei si gaselnite, PSD, PNL, PC si PRM au descoperit formula prin care pot amana referendumul propus de presedinte, asa incat sa-l lase fara obiectul muncii. In acest context, aproape nici nu mai conteaza ce tip de sistem de vot uninominal va fi adoptat si pe cine va avantaja cel mai mult.

Cu toate acestea, important este ca demersul presedintelui impune partidelor sa accepte votul uninominal, care, mai devreme sau mai tarziu, va deratiza clasa politic

Parca pentru a-i demonstra necesitatea, politicienii isi dau adevarata masura.

Tanasescu voteaza cu patru bile si nimeni nu-i poate face nimic, Vosganian isi numeste secretara si consilierul in CA-urile societatilor aflate in subordinea ministerului, Iorgovan o acuza pe Macovei ca "prizeaza iarba" si se mira cum de europenii pot sustine o "drogata", iar Felix recunoaste cu aplomb: "Am fost spion, doamna".

Mai mult, "baiatul destept" de la Grivco si-a descoperit aplecarea spre moralism dupa ce i-a reusit afacerea cu energia cumparata ieftin si vanduta scump, ca intr-o adevarata economie oligarhica.

La randul lor, liberalii din Consiliul General al Primariei Capitalei au incercat sa-i mai faca un cadou lui Patriciu, votand trecerea a trei terenuri la Rompetrol, in baza unei asocieri dubioase, fara licitatie, fara concesiune, la un pret de 5 centi pe mp.

In paralel, la televiziunile cu antene si irealitati continua intrecerea socialista intre moderatori si unii comentatori in infierarea celor doi dusmani ai democratiei, "dictatorul" Basescu si "mincinoasa" Macovei.

De la tineri mercenari, la analisti frustrati de pierderea sinecurilor promise si care se trateaza in direct cu laptopul, pana la cavaleri ai fostului regim ajunsi la andropauza sau trecuti binisor de ea, toti sufera in prime-time de "sindromul Basescu", vazandu-se cu ochiul liber cum portofelul prea plin dauneaza grav caracterului.

Inlocuirea "tiranului" cu nea Nicu Vacaroiu a devenit pentru unii politicieni si jurnalisti tema de casa. Ma intreb insa cum va sta PSD in sondajele de opinie dupa doua luni cu Vacaroiu la Cotroceni.