Aveti muti bani si nu stiti unde sa-i investiti? Va e teama sa-i depuneti in banca sau la fondurile mutuale? Puteti urma exemplul celor mai bogati oameni de pe planeta. Multi dintre ei au ales sa investeasca in instrumente muzicale vechi de sute de ani.

Viorile Stradivarius au trecut prin mainile a generatii intregi de muzicieni. Au cantat cu ele atat Nicolo Paganini, in secolul al XVIII-lea, cat si Yehudi Menuhin, in secolul XX. Dintre cele 1.100 de viori facute de Stradivari, se stie ca au rezistat un pic mai mult de jumatate.

Chiar si astazi ele continua sa ocupe primele locuri in topul celor mai scumpe instrumente muzicale, realizat de revista economica Forbes. Doar trei dintre ele ajung sa valoreze peste 5 milioane si jumatate de dolari.

Locul 1 Pianul Steinway Model "Z", al lui John Lennon - 2,08 mil. dolari

Se spune ca membrul formatiei Beatles a compus pe el piesa "Imagine". Pianul a fost vandut in schimbul sumei de de 2,08 milioane de dolari starului pop George Michael. Pianul din lemn de nuc inca mai are pe el urmele tigarilor lui Lennon, care l-a acizitionat in decembrie 1970.

Locul 2 Vioara Stradivarius - "Lady Tennant" - 2,03 milioane dolari

Confectionata in 1699, vioara i-a apartinut initial lui Charles Philippe Lafont, contemporan cu Nicolo Paganini. S-a numit "Lady Tennant" dupa industriasul scotian Sir Charles Tennant, care a cumparat instrumentul in 1900, pentru sotia sa, o violonista amatoare.

Locul 3 Vioara Stradivarius "Mendelssohn"- 1,78 milioane dolari

Lucrata in 1720, a apartinut bancherilor din Berlin care erau descendentii compozitorului Felix Mendelssohn. Se spune ca nuanta ei stacojie a inspirat filmul "Vioara rosie".

Locul 4 Vioara Stradivarius "Kreutzer" - 1,58 milioane dolari

Confectionat in 1727, instrumentul i-a apartinut muzicianului Rodolphe Kreutzer, caruia Beethoven i-a dedicat cunoscuta Sonata Kreutzer.

Locul 5 Violoncelul Stradivarius "Bonjour" - 1,03 milioane dolari

A fost construit in 1696 si botezat mai apoi dupa numele lui Abel Bonjour, un violoncelist francez din secolul al XIX-lea.