In Romania, 40% dintre intreprinderile mici si mijlocii au manageri autoritari, care isi conduc firmele "cu biciul". Potrivit unui sondaj elaborat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), acesti despoti iau toate deciziile in exclusivitate.

"In IMM-uri, o explicatie a acestei situatii ar putea fi dorinta proprietarului-manager de a avea control deplin asupra tuturor activitatilor desfasurate in firma pe care a creat-o", a explicat ieri Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Sondajul a cuprins un esantion reprezentativ de patroni si manageri de top din 112 firme (35% microintreprinderi, 31,67% intreprinderi mici si 33,33% intreprinderi mijlocii), din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii si din toate sectoarele economice.

Ponderea crescuta a managerilor autoritari este echilibrata de cea a managerilor interesati de resursa umana pe care o au in firma si de stimularea ei. Astfel, in 36,67% din IMM-uri, managerii sunt preocupati nu numai de performantele salariatilor, ci si de problemele sociale ale acestora.

Tendinta catre o conducere centralista, autoritara a firmelor autohtone este probata si de ponderea mica a participarii personalului la luarea deciziilor. Numai 1,67% dintre patroni sau manageri admit ca toti angajatii sa aiba un cuvant de spus in adoptarea deciziilor.

Sondajul mai releva ca 10% dintre patroni apreciaza ca "persoanele care au suficiente informatii pot lua decizii pe cont propriu, indiferent de nivelul ierarhic". De asemenea, 28,33% dintre manageri isi consulta permanent salariatii inainte de a lua o decizie care ii afecteaza major pe acestia.

Stimulentele, necesare

Circa 23,33% dintre patroni apreciaza ca angajatii lor au nevoie periodic de stimulente, iar 20% considera ca stimulentele materiale sunt cele mai importante pentru personalul firmei. In 28,33% dintre companii exista diferente mari de recompensare, bazate pe evaluarea performantelor salariatilor.

"Oamenii sunt resursa strategica a unei companii, iar motivarea angajatilor trebuie sa fie prezenta prin recompense materiale si morale. Acum toti se plang ca le pleaca oamenii in strainatate, dar acum 4-5 ani nimeni nu spunea nimic.

Daca vrem sa retinem oamenii, trebuie sa-i motivam pe cei care produc foarte mult, cu respectarea principiului confidentialitatii veniturilor", a spus Ovidiu Nicolescu.

El a aratat ca 41,67% dintre manageri apreciaza ca stimulentele materiale sunt la fel de importante precum cele spirituale (in ultima categorie intra laudele, aprecierile, incurajarile, oferirea de medalii, evidentierea publica etc.). In 36,67% dintre firme resursa umana este perceputa ca fiind una foarte importanta.

"Acesta este un aspect pozitiv, care demonstreaza ca managerii romani au inteles ca este necesar ca resursele umane sa fie tratate ca una dintre resursele deosebit de importante ale firmei, in care trebuie sa se investeasca sub diferite forme, pentru ca si acestea, la randul lor, sa poata oferi un randament ridicat.

Totusi, procentul celor care au apreciat resursa umana ca avand importanta strategica pentru organizatie este relativ scazut", a spus presedintele CNIPMMR.

Integral in Romania Libera