Joi, 1 Martie, vom primi si vom imparti martisoare. Martisoare ale iubirii, ale democratiei, ale politichiei. Dar, pana joi, e marti. Iar marti, mai multe organizatii neguvernamentale s-au gandit sa iasa in strada - ca tot se anunta vreme frumoasa - pentru a organiza un miting primavaratic nu de protest, ci de sustinere. A ministrului justitiei!

Astfel, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Freedom House - unde a activat doamna ministru, Grupul Ofensive, APADOR-CH si Academia de Advocacy sunt initiatorii unei actiuni de sustinere a Monicai Macovei.

Aceasta va purta si un nume - „Martisor pentru Monica“. Totul se va intampla timp de doua ore, in fata Teatrului National din Bucuresti. Ei, dar ce ziceti de asta? La initiativa s-a raliat si Green Hours 22 Jazz Cafe & Teatrul Luni. Deci va fi si o actiune culturalo-muzicala, pe langa civic-politica.

Organizatorii pun si o serie de intrebari: „Te intereseaza sa traiesti demn intr-o tara normala? Te intereseaza lupta impotriva coruptiei? Te intereseaza ca Monica Macovei sa lucreze in continuare pentru tine?“. Intrebari legitime si firesti, dar care, puse in aceasta ordine, dauneaza principiului: lupta oricat pentru o idee, dar nu si pentru un om. Omul e trecator...

Sunt total de acord ca societatea civila trebuie sa se implice - pacat ca o face atat de rar si, de obicei, in cazul unor subiecte cu vadita tenta politica -, dar de ce trebuie sa legam reusita luptei impotriva coruptiei doar de ministrul Macovei?

De ce doar ea ar putea sa duca la bun sfarsit ceea ce politicienii Aliantei ne-au promis in alegeri? De ce „a trai demn intr-o tara normala“ inseamna, automat, ca doamna Macovei sa fie ministru al justitiei? Si de ce interesul pentru un viitor curat e conditionat de prezenta doamnei Macovei in fotoliul puterii judecatoresti?

Cred ca aceasta absolutizare dauneaza, in primul rand, doamnei Macovei. Istoria recenta ne-a invatat sa nu mai zugravim mituri din oameni simpli, sa nu mai punem pe soclu semeni de-ai nostri care nu si-au facut decat datori Departe de mine gandul de a trece sub tacere meritele doamnei Macovei.

Dar nu cumva pentru ceea ce a facut a fost pusa de PD si presedinte acolo, in fruntea justitiei? Nu pentru aceste teluri a parasit batalia din societatea civila? A o privi acum ca pe-o martira inseamna a accepta ca, in afara de doamna Macovei, nu mai exista oameni integri in Romania, ca nu mai sunt profesionisti, persoane libere in gandire, democrate, vizionare.

Inseamna ca se intampla cu noi ceva rau. Daca doamna Macovei vrea, de maine, sa emigreze sau sa se intoarca la societatea civila, tara va cadea in negura coruptiei si a incalcarii drepturilor omului. Asa sa fie oare? Ma indoiesc!

Salut lupta pentru principii, dar ma simt stanjenita in fata bataliei pentru o persoana. Indiferent cum o cheama si ce prieteni are.

Si nu ma pot obisnui cu gandul ca soarele democratiei apare dimineata numai daca ii punem in piept martisor doamnei Macovei, atata timp cat exista si o Renate Weber, si multi altii care nu au nimic de-a face nici cu PSD-ul, nici cu baronii locali, nici cu noile grupuri de interese aparute din spuma Aliantei Portocalii.