Cum ar fi sa aveti biroul la jumatate de kilometru deasupra pamantului si sa ajungeti acolo in jumatate de minut? Atat masoara cea mai inalta cladire construita de om, cu cel mai rapid lift din lume. O cladire imbracata in sticla, de sase ori mai inalta decat Casa Poporului. Este vorba de Taipei 101, cel mai inalt zgarie-nor din lume.

Daca pana acum tara cu cele mai inalte cladiri din lume era America, potrivit Forbes, de cativa ani incoace, pe primul loc au trecut state din Asia.

Taipei 101 numara 101 de etaje si se afla in capitala Taiwanului, Taipei. Cladirea masoara 509 metri si a fost data in folosinta acum trei ani, fiind faimoasa atat prin inaltime, cat si pentru ca aici se gasesc cele mai rapide lifturi din lume - care urca si coboara 89 de etaje in 39 de secunde.

Turnul a fost proiectat sa reziste la un cutremur de peste sapte grade pe scara Richter, dar si la taifunuri.

Pe locurile 2 si 3, dupa Taipei 101, urmeaza tot doua cladiri din Asia, respectiv Turnul Petronas 1 si Turnul Petronas 2, din Kuala Lumpur, Malaiezia. Ambele masoara 452 de metri si au 88 de etaje. Cladirile conice sunt legate printr-o punte, la nivelul etajelor 41 si 42. La decorarea ambelor constructii au fost utilizate teme arhitectonice de inspiratie islamica.

Cei mai inalti zgarie-nori din Statele Unite ale Americii se situeaza abia pe locurile 4, 5 si 6. Este vorba de Sears Tower, din Chicago (442 de metri), Empire State Building, din New York (381 de metri) si Aon Center, din Chicago (346 de metri). Toate trei au fost construite inainte de 1974. Lor le urmeaza in clasament trei zgarie-nori din Australia.

Abia pe locul 10 apare si o cladire din Europa. Cel mai inalt zgarie-nori se afla Rusia - Palatul Triumfului, si masoara 264 de metri. El este urmat de doua cladiri din Germania.

Clasamentul este serios amenintat de un proiect demarat in Emiratul Dubai, unde se construieste Burj Dubai (Turnul Dubai). Specialistii preconizeaza ca va avea o inaltime de aproximativ 800 de metri (162 de etaje).