La Vatican s-a desfasurat in week-end-ul trecut primul meci de fotbal din Cupa Clericus. Preotii si seminaristii din mai multe tari cu traditie in fotbal au participat la infruntarea dintre echipa Colegiului Mater Ecclesiae si cea a Universitatii Gregoriene. Competitia s-a desfasurat pe un teren de langa Basilica Sfantu Petru din Roma.

In strigatele antrenorilor si sustinerea pioasa a galeriei, cei de la Mater Ecclesiae i-au infrant pe mai experimentatii, dar corpolentii brazilieni cu 6-0, dupa cum relateaza Associated Press. In final, jucatorii celor doua echipe si-au strans mainile si au zambit.

Prin asta, au vrut sa un dea exemplu iubitorului fotbalului italian profesionist, care a fost afectat de curand de violente si scandaluri. Reamintim ca la inceputul lunii, un politist a murit in urma tulburarilor la un meci din Sicilia.

"Am pierdut, dar radem, si asta demonstreaza ca sportul ar trebui sa fie o bucurie pentru toata lumea" a declarat Reginei Jose Modolo, un mijlocas de 32 de ani din echipa Unifersitatii Gregoriene. Pe teren, i se spune Zico, dupa numele unui fotbalist brazilian.

Competitia este si o a doua sansa pentru multi dintre clericii care au abandonat cariere promitatoare in fotbal ca sa urmeze o cale spirituala, a declarat Marco Rosales, un seminarist mexican care antreneaza echipa Mater Ecclesiae. "Cativa din echipa au avut ocazia sa joace profesionist, insa Domnul i-a chemat in echipa lui".

Cupa Clericus se va desfasura pana in iunie. In competitie s-au inscris 16 echipe ale colegiilor si seminariilor pontificale, din care fac parte peste 300 de sportivi, din tari precum Italia, Statele Unite, Mexic, Papua Noua Guinee si Ruanda.

Spre deosebire de meciurile profesioniste, cele din Campionatul Vaticanului dureaza o ora, iar in loc de traditionalele cartonase galbene si rosii, arbitrul arata cartonasul albastru, conform caruia, jucatorul care greseste este eliminat de pe teren cinci minute.