Consultarile presedintelui Traian Basescu cu partidele politice parlamentare, pe tema votului uninominal, au inceput marti la ora 16.00.

Primele delegatii primite de seful statului sunt ale PSD (Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Ilie Sarbu, Anghel Stanciu si Florin Iordache), PD (Emil Boc, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Gheorghe Barbu, Ioan Oltean, Sorin Frunzaverde, Liviu Negoita, Petru Filip, Mircea Hava si Cezar Preda) si UDMR (Marko Bela, Verestoy Attila, Kelemen Hunor, Marton Arpad si Gyorgy Frunda).

La finalul intalnirii cu PSD, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat ziaristilor ca, in cazul in care parlamentul adopta un proiect de lege pe aceasta tema, presedintele renunta la organizarea unui referendum.

Marti au fost sunt primite la Cotroceni delegatiile PSD, PD si UDMR, iar miercuri seful statului vrea sa discute cu PNL, PRM, PC si grupul minoritatilor nationale.

PRM a anuntat insa ca nu va da curs invitatiei presedintelui. Delegatiile PSD, PNL si PC nu vor fi conduse de presedintii partidului.

Programul facut public de Administratia Prezidentiala arata ca intalnirile se desfasoara pe parcursul a 45 de minute.

Miercuri, seful statului ar urma sa se intalneasca cu PNL (ora 10:30), PRM, PC si cu grupul minoritatilor nationale (ora 11:30). PRM a anuntat insa ca nu va da curs invitatiei presedintelui.

PSD a anuntat ca ii va cere presedintelui sa renunte la referendum, iar PC vrea amanarea acestuia. PNL si PD se pronunta ferm pentru vot uninominal si referendum.

UDMR si PRM spun ca nu sunt de acord cu votul uninominal.

PNL si PSD nu isi trimit liderii la consultari

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu nu va fi prezent la discutiile cu Traian Basescu. Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, va conduce delegatia liberala din care fac parte: Ludovic Orban, Teodor Melescanu si Mihai Voicu.

Nici liderul PSD, Mircea Geona nu a mers la Cotroceni. De asemenea, presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ca nu onoreaza invitatia sefului statului deoarece este presedintele comisie de ancheta a documentului prin care se cere suspendarea lui Basescu.