Prichindeii vor invata sa aiba o atitudine “verde” inca dinainte de clasa intai. Incepand cu anul scolar 2007-2008, de la invatamantul prescolar si continuand cu cel primar si gimnazial, se vor preda cursuri de ecologie.

Manualele pentru aceste cursuri au fost elaborate de un grup de specialisti din cadrul Garzii Nationale de Mediu, a agentiilor judetene de protectie a mediului si a Directiilor Apelor.

Educatia ecologica va fi introdusa in programa scolara incepand cu anul scolar 2007-2008, pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial, imediat dupa ce manualele si ghidurile metodologice vor primi avizul Comisiilor din Ministerul Educatiei, a anuntat, marti, ministrul Mediului Sulfina Barbu.

Manualele pentru aceste cursuri au fost elaborate de un grup de specialisti din cadrul Garzii Nationale de Mediu, a agentiilor judetene de protectie a mediului si a Directiilor Apelor.

"Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a semnat un protocol de colaborare inca din 2005 cu Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru introducerea educatiei ecologice ca materie obligatorie in scoli.

Deocamdata, cele trei manuale si ghidurile metodologice aferente se afla la Comisia de evaluare din cadrul Ministerului Educatiei si am convingerea ca, pana la sfarsitul anului scolar, vom avea un raspuns clar din partea lor", a spus ministrul mediului.

Sulfina Barbu a explicat ca a avut o discutie cu ministrul educatiei, Mihail Hardau, in urma careia acesta si-a declarat sustinerea pentru proiect. Manualele au fost elaborate in conformitate cu protocolul de colaborare dintre cele doua ministere, in cadrul proiectului Eco-Orizont.

Ministrul Mediului a precizat ca "educatia ecologica a fost predata (in cadrul unui proiect pilot) in cinci scoli din Oradea, doua gradinite si o scoala din mediul rural. Contributia financiara a fost mixta, 5.000 de lei de la Inspectoratul Scolar Judetean Bihor si 10.000 de lei de la Consiliul Local Oradea".

Programul despre care ministrul a amintit s-a derulat numai pentru 1.600 de elevi de la care se asteapta in acest moment evaluarile.

Ecologist la 7 ani

In "Caietul practic" al elevilor din clasele I-IV, pentru disciplina de Educatie ecologica si de protectia mediului, cei mici au alaturi informatii despre lumea care ii inconjoara: „Stiati ca ...

- de la ploaie, plantele se invioreaza? - inainte de ploaie albinele joaca in aer si vin grabite la stup?- murdaria din rauri poate ajunge si la robinet si apoi in paharul tau?”

O alta modalitate de a ii face pe elevi sa iubeasca natura si un mediu curat, inca de la o varsta frageda o constituie jocul. Din acest motiv, realizatorii materialelor didactice s-au gandit sa ii atraga pe copii in activitati relaxante. “Realizati o lucrare colectiva cu titlul “PADUREA”.

Frunzele copacilor le puteti realiza cu ajutorul palmelor (desenati pe hartie verde conturul palmei, decupati si alcatuiti coroana copacilor din aceste forme)”.