Discutiile ministrilor de externe din cadrul Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe pe Energie au scos in evidenta neintelegeri majore ale statelor membre, pe marginea a doua subiecte: energia nucleara si cea regenerabila. Romania urmeaza sa-si prezinte si ea in cadrul Consiliului European (intalnirea sefilor de stat si de guvern) pozitia in legatura cu reducerea emisiilor poluante.

Agenda principala a Consiliului European de primavara, ce va avea loc la sfarsitul saptamanii si la care urmeaza sa participe si delegatia Romaniei, se va concentra pe discutiile privind reducerea cu cel putin 20%, pana in 2020, a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), emisii responsabile pentru efectul de sera.

Reducerea emisiilor de CO2 - in defavoarea statelor slab dezvoltate

Mai mult, Comisia Europeana se angajeaza sa reduca emisiile CO2 pana la 30% daca si celelalte tari puternic industrializate vor face acest lucru. Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, recunoscuse luni, 5 martie, ca cele 27 de state membre sunt divizate in privinta rolului pe care il va avea in viitor energia nucleara si, pe de alta parte, energia regenerabila (eoliana, solara, etc).

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marti, in conferinta de presa a Executivului de la Bruxelles, ca aceasta tinta (reducerea emisiilor CO2 cu pana la 20%) trebuie sa devina obligatorie pentru statele membre. In opinia sa, „societatile comerciale trebuie sa stie sigur daca vor face investitii in sensul energiilor regenerabile”.

Energia nucleara - mar al discordiei in UE

Un al doilea mar al discordiei intre statele membre este energia regenerabila. In viziunea Presedintiei Germane, a Comisiei Europene sau a unor state precum Austria si Spania, energia „curata” trebuie sa fie folosita in proportie de 20% din consumul energetic global al UE.

Spania, prin cetatenii sai, se opune construirii de reactoare nucleare, o pozitie asemanatoare avand-o si Germania sau Danemarca.

Tarile care se opun planului Comisiei sunt Franta (cel mai mare producator de energie nucleara) si cele din Europa de Est. Acestea din urma nu doresc sa fie obligate la reduceri masive ale nivelului emisiilor de dioxid de carbon, astfel incat economiile lor sa poata evolua pentru a recupera decalajul fata de statele din vest.

Pe de alta parte, Franta, prin ministrul Afacerilor Europene, Catherine Colonna, sustine ca este ca energia regenerabila (curata) este doar una dintre multiplele posibilitati de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, lasand sa se inteleaga ca energia nucleara ar fi principala sursa „curata”.

In topul statelor cu cele mai rapide cresteri ale emisiilor de gaze cu efect de sera se afla Romania, pe locul 5, cu un procent de 97% (perioada monitorizata 1990-2004).

Romania pledeaza pentru independenta

Ministrul de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca „este de preferat pastrarea independentei de optiune a fiecarui stat membru, Romania avand surse echilibrate de energie, 30% hidro, 30% termo si 30% din surse nucleare. Insistam pe privilegierea surselor nucleare ca fiind cel mai putin poluante si cele mai sigure”.

In pofida neintelegerilor, Barroso s-a aratat increzator in atingerea unui consens intre tarile membre pe acest subiect. „Costul de a nu lua aceste masuri (de protectie a mediului, n.red.) astazi va fi mare... Daca nu actionam acum, viitoarele generatii nu vor mai putea decide pe acest subiect”, a spus Barroso.