Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va supune dezbaterii publice doua notificari, una ce se refera la introducerea in mediu pentru testare a soiei modificate genetic (MG) si alta la testarea culturii de pruni modificati genetic.

Ministerul Mediului a anuntat ca a primit o “notificare privind obtinerea acordului de import si a autorizatiei de introducere deliberata in mediu pentru testare a plantei modificata genetic soia (Glycine Max L) Roundup Ready (Linia GTS 40-3-2)”, depusa de MONSANTO ROMANIA S.R.L.

si inca una pentru aprobarea introducerii in mediu, pentru testare la SCDP Bistrita - Romania, a prunului modificat genetic rezistent la Plum pox”, depusa de Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita.

Institutiile si cetatenii interesati pot transmite, pana la data de 4 aprilie 2007, comentarii/propuneri la adresa de e-mail biosecuritate@mmediu.ro si prin fax la nr. 021-316 02 82.

Trecem din nou pe soia ?

In Romania, legislatia relaxata a permis cultivarea de soia modificata genetic timp de opt ani. Au mai fost facute experimente (ilegale) de culturi de pruni si cartofi modificati genetic.

Cu toate ca multe companii au facut lobby pentru a li se permite continuarea cultivarii de plante modificate genetic, Uniunea Europeana a avut ultimul cuvant: aderarea Romaniei la UE a insemnat sfarsitul acestor culturi in tara noastra.

In acest sens, cea mai mare problema pentru Romania o reprezinta soia modificata genetic. In 2006, fermierii romani au cultivat nu mai putin de 130.000 de hectare de soia modificata genetic, conform Ministerului Agriculturii. Daca facem un calcul estimativ, productia ajunge la aproximativ 300.000 de tone. Ce s-a intamplat insa cu aceasta recolta, nu se stie.

In prezent, Ministrul Mediului a autorizat testarea culturii de porumb modificat genetic si daca lucrurile merg intr-o directie favorabila acesei culturi, Romania ar putea reintra in grupul tarilor cultivatoare de OMG.