Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat, ca "nu mai este de actualitate" deschiderea celor doua consulatele romanesti de la Balti si Cahul, care aveau ca scop facilitarea obtinerii de vize gratuite de catre cetatenii Republicii Moldova care doreau sa ajunga in Romania.

Intr-un interviu pentru BBC, seful diplomatiei de la Chisinau a atras

atentia ca "acum, situatia s-a schimbat". Declaratiile ministrului de Externe al Republicii Moldova vin la numai o zi dupa ce guvernul acestei tari a atacat dur Romania, precizand ca politica tarii noastre ameninta statalitatea si securitatea nationala a Republicii Moldova.

Chisinaul acuza Bucurestiul de "duplicitate"

Executivul de la Chisinau a criticat modul in care Romania trateaza chestiunea acordarii cetateniei persoanelor din Republica Moldova care au depus cerere in acest sens. Autoritatile de la Bucuresti sunt acuzate ca au exagerat intentionat cifra cererilor de cetatenie romana depuse de moldoveni.

Potrivit comunicatului emis de Guvernul de la Chisinau, decizia presedintelui Traian Basescu legata de viitorul Centru European de Vize, gestionat de Romania, este considerata "sfidatoare".

Mai mult, Guvernul Republicii Moldova face apel la comunitatea internationala sa-si foloseasca influenta asupra Romaniei pentru ca aceasta sa-si readuca interesele in albia fireasca a unor relatii de buna vecinatate si intelegere.

Declaratia Guvernului Tarlev a fost difuzata, marti seara, de agentia Moldpres.

Romania nu isi schimba politica fata de Republca Moldova

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a luat nota de declaratia Guvernul de la Chisinau. Seful statului a anuntat ca politica fata de Republica Moldova ramane neschimbata. "Nu fac interpretari, doar iau nota. Politica Romaniei nu se schimba", a afirmat seful statului.

Si Ministerul Roman de Externe a anuntat - prin purtatorul de cuvant al institutiei, Corina Vintan - ca a luat nota de declaratia Executivului Republicii Moldova.