In 14 regiuni din Rusia, printre care Moscova si Sankt-Petersburg, se desfasoara alegeri locale. Sunt chemati la urne peste 30 de milioane de persoane cu drept de vot, care trebuie sa aleaga membrii parlamentelor regionale. Potrivit France Presse, scrutinul reprezinta un adevarat test inaintea alegerilor parlamentare din 2 decembrie si a celor prezidentiale din martie, 2008.

In ultimii ani, participarea la scrutinurile locale a fost, in medie, de 36 la suta.

Dupa cum transmite BBC, unul dintre partidele de opozitie, Yabloko, condus de politicianul liberal Grigori Yavlinski, nu a putut sa se inregistreze in scrutinul de la Sankt Petersburg.

Comisia Electorala Municipala a invalidat un numar suficient de semnaturi de sprijin, astfel incat Yabloko nu a putut fi inscris in competitie. Yabloko a declarat ca decizia Comisiei Electorale reprezinta, de fapt, o incercare de a elimina vocea opozitiei in consiliul municipal din cel de-al doilea oras al Rusiei.

Analistii sustin ca miza alegerilor locale este lupta dintre doua partide pro-Kremlin: "Rusia Dreapta" - formatiune politica infiintata in toamna anului trecut pentru a atrage electoratul de stanga si "Rusia Unita" - care detine majoritatea in Parlament.