Reprezentantii PNL si PD au iesit din sedinta convocata de democrati cu aceleasi idei cu care au intrat: liberalii nu renunta la amanarea alegerilor europarlamentare, in timp ce PD nu intentioneaza sa sprijine aceasta masura.

Crin Antonescu si Adriean Videanu au declarat ca, in urma intalnirii, nu s-a ajuns la o concluzie comuna si ca asteapta finalizarea sedintei de guvern pentru a stabili actiunile viitoare. Cei doi au anuntat, totodata, ca nu a fost luata nicio decizie in privinta ruperii Aliantei.

Videanu a adaugat ca ministri PD sunt mandatati ca, in timpul sedintei Executivului, sa-i solicite presedintelui Traian Basescu sa renunte la ideea organizarii unui referendum pana dupa alegerile europarlamentare. El a subliniat, insa, ca desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European nu trebuie perturbata in nici un fel.

La randul sau, Crin Antonescu a reafirmat ca singura obligatie asumata de Romania in legatura cu alegerile europarlamentare este ca acestea sa se desfasoare pana la sfarsitul anului. El a mai spus ca premierul Calin Popescu Tariceanu trebuie sa fixeze data scrutinului intr-o perioada mai linistita.

"Nu premierul a generat criza politica din Romania!" - a precizat Crin Antonescu, care a adaugat ca decizia primului ministru de amanare a scrutinului este sustinuta de PNL.

La sedinta Consiliului Aliantei a participat si Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL.

Surse dintre participantii democrati la sedinta au declarat pentru HotNews.ro ca PD nu intentioneaza sa se retraga de la guvernare, chiar daca premierul nu va fi convins sa renunte la amanarea scrutinului de pe 13 mai.

Potrivit acelorasi surse, cel mai vehement dintre reprezentantii PD a fost ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga, care a si parasit primul sedinta.

Convocare democrata

Presedintele PD, Emil Boc, a explicat duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul face parte din Alianta DA si, deci, o decizie privind alegerile pentru PE trebuie sa luata in CNC-ul Aliantei.

”Primul-ministru este primul-ministru al Aliantei PNL-PD si aceasta decizie trebuie luata in forul de conducere al acestei structuri politice.

Potrivit protocolului Aliantei, deciziile in guvern se iau prin consens, iar in cazul in care nu exista consens, exista o procedura prin intermediul consultarilor intre primul-ministru si vicepremier, si daca acestia nu reusesc in termen de 24 ore se convoaca CNC-ul Aliantei pentru a se lua o decizie', a explicat liderul democratilor.

Totodata, Boc a declarat ca tema europarlamentarelor este „de importanta nationala, cu implicatii majore de politica interna si de politica externa'”.

Liderul democrat a spus ca, dupa sedinta, va solicita si o intalnire cu partenerii de Coalitie, UDMR, pe aceeasi tema.