Piata Amzei va avea parcare subterana, piata agroalimentara va fi situata sub Teatrul Ion Creanga, iar singura cale de acces pentru masini va fi strada Cristian Tell, unde, la nivelul solului, s-ar putea construi o parcare. Asa va arata Piata Amzei in viziunea arhitectului Andrei Fenyo, castigatorul concursului de proiecte "Amenajarea Pietei Amzei".

HotNews.ro va prezinta cateva detalii legate de acest proiect, declarat castigatorul castigatorul concursului de solutii pentru reamenajarea Pietei Amzei de catre Primaria Sectorului 1 si Ordinul Arhitectilor din Romania.

In fata pietei

Potrivit proiectului prezentat de Primaria Sectorului 1, piata Agroalimentara se va intinde pe o suprafata de aproximativ 2000 de metri patrati.

In ceea ce priveste traficul, proiectul recomanda evitarea circulatiei carosabile in perimetrul pietei, iar pentru aprovizionare (care va fi limitata strict, ca orar) se vor utiliza numai furgonete mici care vor strabate spatiul pietonal.

Piata Agroalimentara

Se mai ia in calcul si posibilitatea ca strada Amzei sa subtraverseze piata in dreptul Teatrului „Ion Creanga”, odata cu asigurarea accesului in parcarea subterana ce se va intinde pe doua niveluri. Singura zona de acces carosabil se va face numai pe strada Cristian Tell, unde, la nivelul solului, s-ar putea construi o parcare.

Parcarea urmeaza sa se realizeze pe doua niveluri pe laturile Est, Sud si Vest ale pietei, sub actuala suprafata carosabila. Proiectul de amenajare a Pietei Amzei prevede ca parcarea sa asigure legaturile atat cu piata agroalimentara, cat si cu zonele pietonale si de aprovizionare. In cea mai mare parte a ei, Piata Amzei va fi redata pietonilor.

Planul mai prevede ca spatiile din fata teatrului si a laturii de nord cu intrarea in Primarie, cat si posibilele legaturi dintre acestea, prin cele doua pasaje laterale si curtile lor interioare, sa devina zone comerciale atractive.

Piata de sub pamant

Spatiu deschis

Piata de alimente se va intinde pe latura de Nord a pietei, pe unul sau doua subsoluri, parter si eventual etaj. Subsolul s-ar putea desfasura pe toata suprafata carosabila existenta astazi pe latura de Nord pana in strada Biserica Amzei. Suprafata totala a spatiului comercial va fi de 1700-2000 de metri patrati.

Acestora li se mai adauga si spatiile de depozitare, care va trebui sa respecte normele in vigoare.

La sol, pe partea de est a pietei pot fi organizate temporar piete volante pe o suprafata nu mai mare de 700-800 de metri patrati.

25 de proiecte au luptat in competitie

Demarat pe data de 16 octombrie 2006, concursul pentru refacerea Pietei Amzei a avut 25 de competitori. Dupa prima etapa, a carei jurizare a avut loc pe data de 28-29 decembrie 2006, in concurs au mai ramas cinci proiecte, juriul facand la acel moment propuneri de dezvoltare a unor teme.

Proiectele dezvoltate au fost jurizate la finele saptamanii trecute. Scopul concursului l-a constituit alegerea celei mai bune solutii pentru reamenajarea Pietei Amzei.

Pentru planul „Amenajarea Pietei Amzei”, Primaria sectorului 1 Bucuresti va investi in prima faza 500.000 de euro din bugetul local, urmand ca suma sa fie rectificata dupa studiul de fezabilitate ce va fi publicat in perioada iulie-august 2007.