Ordonanta initiata de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru amanarea alegerilor europarlamentare nu are, in acest moment, semnatura ministrului Administratiei si Internelor. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca singurele semnaturi care apar pe propunerea legislativa sunt cea a premierului si a presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Octavian Opris.

Pentru a putea fi publicata, ordonanta mai trebuie contrasemnata de un reprezentant al MAI si avizata de Ministerul Justitiei. Conform surselor citate, ordonanta ar putea fi avizata din partea MAI de secretarul de stat liberal Victor Paul Dobre.

Si asta pentru ca posibilitatea ca ordonanta sa fie semnata de ministrul Vasile Blaga (PD) este infima, Blaga fiind unul dintre ministrii care s-au opus amanarii alegerilor pentru Parlamentul European.

Participanti la sedinta de guvern sustin chiar ca Blaga si Tariceanu s-au contrat verbal in timpul sedintei, premierul spunandu-i ministrului de Interne ca trebuie sa contrasemneze. "Altfel nu aveti decat sa fiti ministru intr-un alt Cabinet", i-ar fi spus Tariceanu lui Blaga.

Potrivit legislatiei in vigoare, o ordonanta sau o hotarare de guvern intra in vigoare fie in momentul publicarii in Monitorul Oficial fie la o data ulterioara, stipulata expres in actul normativ respectiv.

Conform Legii 90/2001, publicarea actelor normative adoptate de guvern se poate face abia dupa semnarea lor de catre premier si contrasemnarea de ministrii care au obligatia punerii lor in executare. "Nepublicarea atrage inexistenta hotararii sau a ordonantei", se arata la articolul 27 al legii.

Avand in vedere caracterul ordonantei de urgenta privind amanarea alegerilor europarlamentare, aceasta trebuie contrasemnata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ministerul Administratiei Publice si Ministerul Justitiei.

Presedintele AEP, Octavian Opris, singurul care a contrasemnat actul, a fost numit in functie in cursul anului 2004, in timpul guvernarii PSD.

Ministrii, convocati de urgenta

Ministrii desemnat de PD, inclusiv Monica Macovei, au fost convocati de urgenta la sediul PD, de conducerea partidului, intr-o sedinta in care se analizeaza situatia creata de amanarea alegerilor europarlamentare.