Metodele clasice de copiat la examen din carti sau fituici sunt deja expirate. Noile tehnologii simplifica furatul unei note bune la un examen si il fac si mai sigur: studentii de azi copiaza cu ajutorul hands-free-ului, cu pixul cu ultraviolete sau invata pe de rost subiectele, pur si simplu.

In urma discutiilor cu colegii din tara, Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) a asternut pe hartie cele mai populare 11 metode de copiat la examen.

Topul furtului la examen

*** Pe primul loc este metoda Hands free - are nevoie de 2 persoane, cel care dicteaza si cel care merge la examen. Datorita evolutiei tehnologiei, lita foarte subtire a castii de anul trecut a disparut, iar transmisia se face fara fir.

*** Servite - aceasta metoda este foarte intalnita in facultatile tehnice. Metoda greu de depistat are o rata de promovare de 100%, depinzand doar de rabdarea studentului, inaintea examenului, cand construieste lucrarile servite.

*** Copiatul din Copiute, carti, cursuri-este a treia in topul preferintelor si este „utilizata si de parintii nostri”, spun cei de la UNSR. Aceasta necesita multa bunavointa din partea profesorului. Cu o rata a depistarii cam ridicata, metoda are un procent al promovarii de 80%.

*** Zgariate Ca si servitele, aceasta metoda de copiat necesita o munca foarte laborioasa in ziua dinaintea examenului. Este utilizata urma lasata de pix in urma copierii cursurilor. Este o metoda folosita de studentii cu vederea foarte buna, dar si cu o rabdare pe masura.

*** Colegul din fata/stanga/dreapta - pentru aceasta metoda e nevoie de doua persoane, dintre care una trebuie neaparat sa mai si invete. 70% dintre studentii care o folosesc trec testul.

*** Colegul de afaraIntotdeauna se gaseste un prieten care sa cunoasca materia mai bine si care sa fie dispus sa treaca pe la facultate. „Mai avem nevoie de o scuza pentru a iesi din examen, la inceput, pentru a-i da subiectele si la sfarsit, pentru a-ti lua lucrarea.

Profesorul nu are voie sa-si dea seama ce se intampla, rata de promovare depinzand doar de cunostintele prietenului”, spun cei de la UNSR.

*** Scris in palma, pe banca, pe picior, pe incaltaminte Aceasta metoda are destule sanse de reusita. Depinzand de bunavointa profesorului, aceasta metoda este utilizata mai mult de fete, probabilitatea de promovare fiind putin peste 50 %.

*** Metoda prin Sms se situeaza locul opt, iar cea cu furatul de informatii de pe telefonul mobil pe locul al zecelea. Aceste metode de copiat sunt utilizate destul de des, insa nu sunt prea eficiente. „Sunt necesare in momentul in care nu-ti aduci aminte anumite lucruri. Nu sunt utilizate pentru a promova un examen”, spun studentii.

*** Pe al noulea loc in top se afla Mersul la toaleta - o stratagema utilizata cu precadere de studentii care doar vor sa isi aminteasca ceva. Este destul de usor de folosit, insa rata de promovare este sub 30%.

*** Si in sfarsit, pe ultimul loc se afla metoda folosirii unui pix cu ultraviolete. Aceasta este o tehnica mai noua de copiat care necesita, pe langa pixul cu ultraviolete, o pereche de ochelari cu care sa se poata observa scrisul. In cazul in care este soare in sala, aceasta metoda este foarte eficienta.

Aceste metode nu le sunt straine nici profesorilor care, conform UNSR, inchid deseori ochii in timpul examenelor.