Meglena Kuneva, directoarea Comisiei Europene pentru Protectia Consumatorului, a criticat compania Apple privind caracterul exclusiv al iPod, in calitate de dispozitiv unic pentru rularea pieselor muzicale descarcate de pe site-ul iTunes.

Comisia Europeana face presiuni pentru liberalizarea sistemului de download muzical pus la dispozitie de Apple si depune eforturi pentru a schimba aceasta politica, considerata ca fiind aberanta, transmite Reuters.

"Credeti ca este in regula ca un CD sa mearga pe orice CD player, dar, in schimb, o piesa muzicala de pe iTunes sa poata fi ascultata numai pe iPod? Eu cred cred asta si sunt de parere ca ceva trebuie sa se schimbe", a declarat Kunev, intr-un interviu acordat saptamanalului german Focus, citat de Reuers.

Norvegia, stat european care nu face parte din Uniunea Europeana, a criticat Apple din acelasi motiv, de atunci fiind in conflict cu gigantul tehnologic. In luna ianuarie, reprezentatii norvegieni au solicitat companiei americane sa liberalizeze sistemul de descarcare a muzicii de pe Internet pana in data de 1 octombrie sau va fi dat in judecata.

Presiunile asupra Apple s-au intensificat in ultimele luni si din partea organizatiilor care apara drepturile consumatorilor din Germania, Olanda, Franta si Finlanda care si-au unit eforturile intr-o o strategie comuna impotriva serviciului iTunes.

Toate aceste state sustin ca Apple utilizeaza abuziv drepturile in domeniul tehnologiei digitale, limitand posibilitatile consumatorului de a utiliza intr-un alt player piesele muzicale cumparate de pe iTunes.

Reprezentantii Aple nu au fost disponibili pentru comentarii.