Populatia globului ar putea depasi cifra de noua miliarde de persoane pana in 2050, conform unui raportului realizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). In acelasi document se arata ca numarul pensionarilor va atinge un miliard. In ceea ce priveste Romania, in 2050 va avea 15,9 milioane de locuitori.

In ceea ce priveste tara noastra, daca in 1950 populatia era de 16,3 milioane de persoane, si in prezent depaseste usor cifra de 21 de milioane de persoane, in 2050 populatia Romaniei va reveni la valori asemanatoare cu cele de acum o suta de ani. Astfel, in 2050 tara noastra va avea 15,9 milioane de locuitori.

ONU mai apreciaza ca, pana in 2030, aproape 60% dintre romani vor trai la oras. Ceea ce inseamna ca avantul imobiliarelor nu se va potoli.

Creste alarmant numarul pensionarilor

“Una dintre surprize este aceea ca cresterea populatiei este concentrata in grupa de varsta de peste 60 de ani”, a declarat Hania Zlotnik, director ONU pe probleme de populatie.

Procentul populatiei urbane in Romania
Foto: un.org

Ca un rezultat al scaderii fertilitatii si cresterii longevitatii, populatia celor mai multe dintre tari sufera de o imbatranire rapida. Numarul persoanelor cu varsta mai mica de 15 ani va scadea puternic, in vreme ce grupa de varsta de persoane de peste 60 de ani va creste foarte mult.

In zonele dezvoltate, numarul populatiei batrane se va dubla de la 245 de milioane in 2005 la 406 in 2050.

Creste numarul saracilor

Conform raportului citat, populatia globului va creste cu 2,5 miliarde de persoane in urmatorii 43 de ani, ajungandu-se de la 6,7 miliarde in prezent la 9,2 miliarde in 2050.

Aceasta crestere va fi sustinuta in special de regiunile mai putin dezvoltate, unde populatia ar putea creste de la 5,4 miliarde in 2007 la 7,9 miliarde in 2050.

In contrast, populatia regiunilor mai dezvoltate se asteapta sa ramana in cea mai mare parte a ei neschimbata, adica in jur de 1,2 miliarde de persoane. Natiunile Unite se mai gandesc si la migratie (din tarile in curs de dezvoltare spre cele dezvoltate) din partea careia se asteapta o crestere de 2,3 milioane de oameni anual.

In acelasi timp, numarul celor cu varsta mai mica de 60 de ani va scadea de la 971 milioane in 2005 la 837 milioane in 2050.

Trendul populatiei, spun specialistii ONU, mai depinde si de o crestere semnificativa a numarului bolnavilor de SIDA, daca acestia vor primi tratamentele corespunzatoare si daca boala va fi mai bine controlata.

„Ne asteptam sa acoperim relativ bine resursele de medicamente impotriva SIDA, in 31 dintre cele mai afectate tari, pana in 2015”, a declarat Zlotnik.

„Conform estimarilor noastre, 70% dintre oameni afectati de aceasta maladie urmeaza sa beneficieze de un tratament. Astfel, amanam mortile acestora pentru mai multi ani”, a conchis reprezentantul ONU.