Coreea de Nord este hotarata sa coopereze cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si sa renunte la programul sau nuclear, a declarat Mohamed ElBaradei, directorul AIEA. El a precizat ca oficialii nord-coreeni i-au confirmat ca Phenianul este pregatit sa aplice acordul semnat in 13 februarie la Beijing, relateaza AFP.

EL Baradei a declarat ca vizita sa de doua zile in Coreea de Nord a fost "utila" si ca a observat progrese in campania pentru denuclearizarea Phenianului, subliniind ca regimul comunist i-a cerut din nou ca SUA sa isi indeplineasca angajamentul de a ridica sanctiunile financiare.

"Coreea de Nord nu a formulat cereri suplimentare, ei sunt dispusi sa puna in aplicare acordul din 13 februarie si sa isi respecte angajamentul. Este in interesul ei sa normalizeze relatiile cu AIEA ", a declarat ElBaradei dupa prima sa vizita la Phenian.

"Coreea de Nord a mentionat, totusi, ca asteapta ridicarea sanctiunilor vizand Banca din Macao pentru a pune in practica promisiunea de a permite inspectorilor de a controla si de a verifica inchiderea instalatiei de la Yongbyon", a spus oficialul.

Washingtonul a mentionat ca, in decurs de 30 de zile de la semnarea acordului, va rezolva o disputa referitoare la conturile bancare nord-coreene inghetate in Macau, in sudul Chinei, despre care Statele Unite considera ca au fost utilizate pentru a spala bani pentru Phenian.

Oficialul s-a intalnit la Phenian cu un viceministru din Ministerul de Externe, cu vicepresedintele Adunarii Populare Supreme (parlament) si cu "responsabilul agentiei atomice care supravegheaza, in special, instalatia de la Yongbyon".

Vizita istorica a directorului agentiei ONU la Phenian, a avut loc in urma acordului incheiat la 13 februarie, la Beijing, intre Coreea de Nord, pe de-o parte, si China, Japonia, Coreea de Sud, Rusia si Statele Unite pe de alta parte.

Regimul cominist de la Phenian, care se confrunta cu dificultati economice majore, a acceptat in cele din urma sa inchida instalatiile nucleare in schimbul livrarii a 50.000 de tone de petrol brut.

Coreea de Nord a acceptat inspectiile AIEA, refuzate in 2002 si inchiderea in decurs de 60 de zile a complexului sau nuclear de la Yongbyon care produce plutoniu, folosit pentru fabricarea armamentelor atomice.