Romanii au cumparat in 2006 intre 56 si 58 de milioane de perechi de incaltaminte. Dintre acestia, 90% au fost adusi din alte tari. Tarile preferate de import, sunt Italia Portugalia Spania , China si India. Daca in Romania costul mediu de productie a unei perechi de incaltaminte este de aproximativ 14-15 euro, in India, acesta este de 8-10 euro.

Industria de incaltaminte indiana este de departe una dintre cele mai dezvoltate din lume si care se afla intr-o continua expansiune pe piata mondiala. Dr. K. Elangovan, Director Executiv al Council for Leather Exports India, declara: „Ne dorim ca Romania sa devina unul dintre partenerii de afaceri cu care sa putem dezvolta relatii de afaceri pe termen lung, reciproc avantajoase".

“Romanii cauta, in general, pantofi ieftini, iar cei mai ieftini provin din import.

Pantofii romanesti sunt apreciati pentru calitatea materialelor si rezistenta, pretul nu este mare, si totusi acestia raman inca in urma preferintelor vis-a-vis de cei din import, care ofera selectie mai mare de modele si culori, la un pret mai mic.” spune Doru Mladin, presedintele Organizatiei Patronale din Sectorul Pielarie si Incaltaminte.

Una dintre cele mai ieftine surse de materii prime este India, al doilea producator de incaltaminte la nivel mondial.

Indienii au demarat deja prin Council for Leather Exports India (parte a Guvernului Indian, prin Ministerul Comertului si Industriei din India) si Ambasada Indiei la Bucuresti o serie de demersuri pentru facilitarea relatiilor de afaceri cu partenerii romani.

Fiecare a saptea pereche de incaltaminte e „Made in India”

Nu este nici un secret ca astazi multi producatori vest europeni de marca sunt prezenti cu fabrici in India sau cumpara materii prime si materiale de acolo. Printre ei se numara Ecco, Marks & Spencer, Nautica, Nike, Reebok.

Fiecare a saptea pereche de incaltaminte de piele din lume este produsa in India, tara care exporta, anual, mai mult de 80 milioane de perechi de incaltaminte in tari din UE si SUA (din totalul de 100 milioane de perechi exportate global).

In India sunt prelucrate anual 186 milioane metri patrati de piele, acoperind aproximativ 10% din necesarul de piele la nivel mondial. In prezent, India detine cel mai mare septel din lume - unul din 5 animale mari si unul din 10 animale mici ale lumii traiesc in India.

Industria pielariei si a produselor din piele este una dintre ramurile cele mai importante ale economiei indiene, valoarea productiei anuale interne fiind de 6 miliarde USD, din care 2,7 miliarde merg catre export.