Presedintele Basescu prezinta, miercuri, rezultatele consultarilor de ieri cu partidele parlamentare pentru gasirea unor solutii de stabilizare a situatiei politice si de accelerare a reformei institutionale.

PNL, PSD si PC considera ca discutiile cu seful statului nu vor rezolva actuala criza politica, PD vrea anticipate iar UDMR - o sustinere majoritara in Parlament pentru Guvern sau anticipate. PRM nu a participat la consultari.

Basescu a inceput discutiile cu PSD enumerand temele principale pe care vrea sa le abordeze cu partidele parlamentare. Profitand de prezenta presei, liderul PSD, Mircea Geoana, i-a replicat sefului statului: "Sa nu ne mai ascundem dupa deget, suntem in plina criza politica".

Potrivit declaratiilor din ultimele zile, PSD considera ca presedintele nu mai este factor de negociere, ci sursa scandalului pe scena politica. Astfel, social-democratii nu cred ca aceste consultari vor rezolva actuala criza politica.

Delegatia care s-a aflat la Cotroceni a fost compusa din Mircea Geoana, Titus Corlatean, Cristian Diaconescu, Ilie Sarbu, Mihai Tanasescu, Dan Nica si Liviu Dragnea.

Presedintele a discutat apoi cu grupul liberalilor, din care a lipsit Calin Popescu Tariceanu, presedinte al partidului si premier al Romaniei, desi acesta a anuntat ca va conduce delegatia PNL. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu a preferat sa ramana la sediul Guvernului.

In aceste conditii, PNL a fost reprezentat la consultari de vicepresedintii PNL Puiu Hasotti, Crin Antonescu si Teodor Melescanu. Crin Antonescu a declarat luni ca liberalii participa la aceste consultari doar din respect pentru institutia prezidentiala.

“E limpede ca aceste consultari nu pot da o solutie... din pacate presedintele si-a pierdut calitatea de moderator si ...e straniu ca actorul care a generat criza sa caute o solutie”, a declarat Antonescu.

La inceputul discutiilor cu liberalii, Basescu a facut referire la "gasirea de solutii pentru criza politica", dar a fost corectat de Crin Antonescu: "Nu cred ca ne confurntam cu o criza politica atata timp cat avem un guvern legitim si functional". Antonescu a mai spus ca, in cazul in care disputele s-ar accentua, solutiile ar putea fi gasite "in spatiul parlamentar".

Mandatul partidelor

PD considera ca singura solutie de a iesi din actuala situatie politica sunt alegerile anticipate.

Conservatorii au anuntat ca merg la Cotroceni doar ca sa-l asculte pe seful statului si nu cred in rezolvarea situatiei.

UDMR vrea solutionarea crizei chiar daca solutia ar fi alegerile anticipate. O alta varianta ar fi, potrivit formatiunii, gasirea unei sustineri majoritare in Parlament pentru Guvern

PRM refuza sa participe la discutiile cu seful statului, la fel ca acum doua saptamani.