In decembrie 2006, Politia criminala din Wiesbaden a incheiat in ancheta penala impotriva MTS Leasing. Procuratura din Frankfurt a transmis autoritatilor romane - in decembrie 2006 si martie 2007 - doua cereri de ajutor judiciar. Se cere audierea in Romania a zece fosti clienti pagubiti de societatea germana.

„Vom cere autoritatilor romane, respectiv persoanelor pagubite, sa ne raspunda la intrebarile care de aici nu pot fi clarificate”, ne-a declarat acum cateva zile seful departamentului Fraude Economice de la Politia Criminala (Kriminalpolizei) din Wiesbaden.

„Dosarul complet, tradus in limba romana, a fost transmis de ministerul Justitiei din Hessa catre omologul sau din Bucuresti”. Pentru comisarul german lucrurile sunt clare: „Plecam de la premisa ca se va deschide un proces, deoarece exista suspiciunea ferma ca a fost savarsita infractiunea de inselaciune, cu prejudicii pentru antreprenorii romani.”

„Procedura de insolventa va avea ca urmare - speram cel putin acest lucru - ca macar o parte dintre oameni sa recupereze o parte din bani. Daca de pe urma insolventei mai exista masa, atunci aceasta va fi distribuita proportional, conform dreptului de revendicare a fiecarei persoane in parte,” ne spune interlocutorul.

Unde va avea loc procesul? „Daca un cetatean german savarseste in strainatate o infractiune care, dupa legislatia noastra, este si aici pasibila de pedeapsa, atunci poate fi condamnat in Germania. Procedeu reglementat foarte clar si care se incearca acum”, spune seful anchetei.

In biroul sau de la Wiesbaden a cercetat in jur de 60 de plangeri penale si 700 de contracte primite din Romania. Valoarea totala a contractelor este de circa 50 milioane de euro. Confiscate de anchetatori, documentele de la Frankfurter Volksbank dovedesc ca romanii au platit in jur de 15,5 milioane euro. Din acesti bani s-au construit imobile in valoare de 6 milioane euro. In ianuarie 2006, Kripo a perchezitionat vila si birourile familiei Metzen.

Document de opereta

„Am pierdut 10.000 de euro. Costurile cu avocatii, copierea si trimiterea actelor in Germania, deplasarile la sediul DNA, necontabilizate..., ” ne-a relatat acum cateva zile una dintre victime. In august 2005 a depus o plangere penala impotriva lui Theo Metzen, directorul firmei germane. Trimite o plangere la Procuratura din Frankfurt - la fel ca circa 60 de persoane. Fostul client a fost invitat la DNA pentru audieri.

Considera ca functionarii Directiei Nationale Anticoruptie nu au intrat prea profund in substraturile afacerii: n-au pus intrebari precise si/sau detaliate. „Am intentat un proces Ministerului Economiei si Comertului, intrucat nu a avut bunavointa sa-mi puna la dispozitie actele pe baza carora a autorizat o reprezentanta a MTS Leasing in Romania.” A castigat procesul.

Cercetand documentele primite, descopera ca MEC nu a avut o recunoastere oficiala din Germania a bonitatii MTS Leasing.

„Scrisoarea de la Frankfurter Volksbank din 12.01.2004 catre dl Theo Metzen, administratorul firmei, este o simpla confirmare a bonitatii sale personale.” Foto document original.

Banca din Frankfurt a emis un „act oficial” fara stampila, in care lipseste denumirea serviciului care a redactat documentul. Nici functia si nici numele semnatarilor nu apar nicaieri. Numai doua semnaturi indescifrabile. Autorii misivei confirma ca au relatii comerciale cu firma MTS Leasing GmbH.

Afirma de asemenea: „Cu dvoastra personal, avem din 1988 relatii comerciale placute si ireprosabile”. Neobisnuita intr-un act oficial este lipsa prenumelui „partenerului de afaceri.” La tribunalul din Frankfurt, fostul client al MTS Leasing a trimis o contestatie in care reclama „proasta informare a dlui Georg Bernsau”.

Dupa insolventa, avocatul frankfurtez a devenit administratorul patrimoniuliu firmei. Pe situl mts-leasing.info, a publicat informatii bilingve: cea mai recenta din...18 iulie 2006-

Mega-escrocherie teutona

Cu numai 25.000 de euro capital, „antreprenorii” Theo si Mathias Metzen, tata si fiu, au infiintat in Germania, in noiembrie 2003, societatea MTS Leasing. Trei luni mai tarziu deschid o reprezentanta in Romania. MTS Leasing acorda credite pentru finantarea de constructii imobiliare cu dobanzi de numai 5 %, cu 2-3 puncte sub rata obisnuita.

Clientii aveau obligatia sa achite un avans de cel mult 30 % din valoarea (viitoarei) constructii.

Imobilele au ramas neterminate, unele nici macar incepute. Clientii din Romania trebuiau sa vireze banii direct pe un cont la Frankfurter Volksbank. Calin Armen, escroc notoriu cu antecedente penale a fost numit „consilierul financiar” al lui Theo Metzen. Nemtii l-au acuzat de furtul a 200.000 euro, dupa care s-au volatilizat, via Germania.

Autoritatile din Frankfurt au demarat in iulie 2005 o ancheta penala.

„Audierea detaliata a pagubitilor este indispensabila”

Din motive profesionale, procurorul care-a luat in primire cazul l-a predat unei colege. „Dupa confiscarea documentelor MTS Leasing, din partea Procuraturii Frankfurt am Main a fost trimisa o cerere foarte completa de ajutor judiciar catre Procuratura Generala din Romania”, ne-a declarat la 13 martie noua procuroare.

„Am cerut sa fie audiate in detaliu mai intai 10 persoane pagubite. Audiate in legatura cu relatiile contractuale si incheierea contractelor cu firma MTS Leasing GmbH, de asemenea relativ la avansurile care le-au dat.

Acest lucru este indispensabil pentru dovedirea faptelor juridice de inselaciune care, potrivit cunostiintelor noastre, au fost savarsite exclusiv in Romania (? 263 StGB, trad. Cod penal german).

Numai dupa aceia se poate decide despre urmarea anchetelor in Germania.” Exista suspiciune de escrocherie din partea MTS Leasing, cu infaptuirea de prejudicii in detrimentul clientilor romani? „Exista un inceput de suspiciune de inselaciune impotriva directorului MTS Leasing GmbH, impotriva directorului reprezentantei MTS Leasing GmbH in Romania, cat si impotriva unui alt colaborator

al societatii. Ancheta pentru faptele de inselaciune (modus operandi, suma totala a prejudiciului, etc.) mai dureaza inca.”

Cine a aprobat MTS Leasing in Romania?

Deoarece in Romania audierile persoanelor pagubite nu s-au terminat, procuroarea apreciaza „ca numai dupa incheierea lor, se va decide daca va avea loc o procedura penala.

In acest caz decide tribunalul german.” Vor fi invitate la Frankfurt cateva dintre persoanele care-au depus plangeri penale? „Depinde daca va fi deschis un cap de acuzatie si care va fi obiectul acestuia.” Procuratura din Frankfurt a trimis la inceputul lunii martie 2007 a doua cerere de ajutor judiciar in Romania, ne spune procuroarea.

„Nu avem cunostiinta de masurile anchetei care-au fost implementate in Romania.”

....Cu toate ca zvonurile despre afacerile dubioase ale nemtilor erau notorii, Ministerul Economiei si Comertului a acordat autorizatia de functionare a MTS Leasing si in 2005. Cine - si din ce motive - a recunoscut drept „act oficial”, surprinzatorul document de opereta, emis de banca din Frankfurt?