Presedintele francez, Jacques Chirac, si-a anuntat sprijinul pentru Nicolas Sarkozy, candidatul UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara) in cursa electorala ce va desemna noul presedinte al Frantei.

Dupa o lunga perioada in care Chirac s-a abtinut de la orice comentarii referitoare la simpatiile sale in cursa prezidentiala din Franta, actualul presedinte a declarat, intr-un dicurs televizat, ca sustinerea pentru Sarkozy este un lucru normal.

Actualmente ministru de interne, Sarkozy urmeaza sa-si prezinte demisia din functie in cursul zilei de miercuri.

In urma aprecierilor facute de Chirac, Sarkozy s-a aratat magulit.

„Este un lucru foarte important pentru mine atat din punct de vedere politic,, cat si din punct de vedere personal”, a adaugat Sarkozy.

Abandonand portofoliul de la Interne, Sarkozy va scapa partial de criticile aduse de contracandidatii sai - nemultumiti de avantajul pe care o astfel de functie il confera.

Intrucat alegerile prezidentiale din Franta sunt organizate de Ministerul de Interne, criticii sai au blamat conflictul de interese in care se afla.

Declaratia de sprijin facuta de Chirac a fost condimentata de criticile aduse activitatii acestuia in fruntea ministerului pe care l-a coordonat.

Chirac se bucura in continuare de o mare apreciere in randul francezilor, iar analistii citati de presa franceza sustin ca un eventual refuz al sau de a-l „binecuvanta” pe Sarkozy ar fi fost de rau augur pentru candidatura acestuia din urma.

Amandoi politicienii provin din randurile aceluiasi partid politic, Uniunea pentru o Miscare Populara, insa relatiile lor au fost foarte tensionate dupa ce in 1995 Nicolas Sarkozy si-a aratat sustinerea pentru contracandidatul lui Chirac in cursa prezidentiala, Edouard Balladur.

Un sondaj de opinie dat publicitatii in cursul zilei de miercuri si citat de International Herald Tribune il plaseaza pe Sarkozy pe prima pozitie in cursa prezidentiala, cu 52%, fiind urmat de candidata socialista Segolene Royal cu 48%. Marja de eroare a acestui sondaj este de plus/minus 3-4 procente.

Cel mai probabil succesor a lui Sarkozy la carma Ministerului de Interne este Francois Baroin, actualmente ministrul responsabil de administrarea teritoriilor straine ale Frantei.