Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, joi, exceptia de neconstitutionalitate ridicata in procesul Zambaccian de avocatii sotilor Dana si Adrian Nastase, dosarul fiind trimis la Curtea Constitutionala.

Dupa cum transmite NewsIn, exceptia de neconstitutionalitate se refera la dreptul procurorilor de a-l urmari penal pe fostul premier. Avocatul apararii sustine ca, in cazul Nastase, trebuie sa se aplice Legea 115 privind responsabilitatea ministeriala, ceea ce inseamna ca era obligatoriu avizul Camerei Deputatilor.

De ce sunt acuzati sotii Nastase

Potrivit DNA, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase a comis mai multe infractiuni de coruptie, in care au fost antrenate si alte persoane.

Nastase este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut o suma de peste 1,37 milioane euro.

Dana Nastase a fost trimisa in judecata pentru complicitate la luare de mita si pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002-2004, Adrian Nastase ar fi primit de la Paula Irina Jianu suma de 3,68 miliarde de lei, din fondurile SC Vertcon SA Bacau, reprezentand contravaloarea unor bunuri achizitionate din China si a cheltuielilor necesare introducerii acestora in tara.

Totodata, Nastase ar fi primit suma de 2,019 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea unor lucrari de tamplarie cu geam termopan executate de societatea Regal Glass din Bacau la imobilul din localitatea Cornu.