Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat in fata Parlamentului European ca gigantul american Microsoft continua sa castige cota de piata in Europa ca urmare a comportamentului abuziv pe care il are.

Comisia Europeana a sesizat in urma cu trei ani ca Microsoft a beneficiat de pe urma dominatiei sistemului de operare Windows pe piata serverelor de lucru (work group server) si a aplicat o amenda record solicitand companiei sa-si schimbe practicile.

“Ca o consecinta a abuzurilor pe care le comite, obtine rezultate pozitive pentru companie, lucru care mi se pare inacceptabil”, a declarat Kroes.

Comisia Europeana a precizat ca Microsoft detinea o cota de piata de 35-40% din piata serverelor de lucru la nivelul anului 1999, in intervalul 2001-2003 cota de piata ajungand la aproximativ 60%.

In acest moment Microsoft detine o cota de piata de aproximativ 70-75%.

Serverele pentru grupuri de lucru de la Microsoft sunt compatibile cu sistemul de operare Windows, iar aplicatiile merg mult mai bine comparativ cu serverele create de alte companii. Acest lucru este posibil intrucat Microsoft refuza sa puna la dispozitia concurentei datele tehnice ale sistemului Windows.

Cu toate ca Microsoft s-a aratat de acord cu dezvaluirea acestor informatii, pretul cerut a fost mult prea mare, Comisia amenintand cu aplicarea unor amenzi suplimentare.

In anul 2004, autoritatile europene antitrust au gasit Microsoft vinovata de incalcarea legii concurentei prin abuz de pozitie dominanta. La vremea respectiva, compania a primit o amenda record de 497 milioane de euro.

In acest moment, contestatia Microsoft in acest caz urmeaza sa fie analizata de Curtea Europeana de Prima Instanta.

Neelie Kroes a declarat ca spera la o solutionare a acestui proces pana la finalul anului 2007.