Date din piata arata ca in Capitala se inregistreaza chirii care depasesc 8.000 de euro pe luna. Aceste sume sunt platite in general pentru vile situate in parte de nord a orasului, dar si pentru apartamente de tip penthouse.

Un studiu recent al specialistilor companiei CB Richard Ellis evidentia ca nivelul chiriilor pentru imobilele de lux a ramas constant ridicat, fapt datorat in special scaderii ofertei pe acest segment de piata.

Specific Romaniei, chiria nu include plata utilitatilor

Andreea Andrei, director de comunicare in cadrul Esop Consulting, arata ca, in Varsovia, chiria lunara a unui apartament luxos, situat intr-o locatie de prestigiu a orasului, variaza intre 1.800 si 2.000 de euro. In Primaverii insa, chiriile unor apartamente similare pot fi chiar si de trei ori mai mari.

Unde gasim chirii apropiate de cele bucurestene? La Paris, spun reprezentantii Esop, care precizeaza ca un imobil cu cinci camere, dintr-o zona buna a capitalei franceze, poate costa 8.000 de euro pe luna. Oana Faca, directorul departamentului inchirieri rezidentiale al Esop Consulting, afirma ca cele mai cautate locuinte de lux sunt spatiile cu 2-3 dormitoare.

„Clientii predominanti pe acest segment sunt expatii angajati in diverse companii multinationale, dar si cei din diverse institutii si misiuni diplomatice", precizeaza Oana Faca. Ea spune totodata ca, „spre deosebire de practicile din alte tari, in Romania, de regula, chiria exprimata nu include utilitatile aferente spatiului. Acestea se platesc separat de catre chirias.

In cazul in care proprietarul unui spatiu este persoana juridica, la chirie se adauga TVA". O alta nota particulara a pietei imobiliare autohtone este si faptul ca, pentru a putea deduce utilitatile aferente unui apartament inchiriat, trebuie ca acestea sa fie refacturate de proprietar.

Integral in Adevarul