Liderii europeni au adoptat, duminica, "Declaratia de la Berlin" cu ocazia implinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Textul fixeaza anul 2009 ca termen limita pentru intrarea in vigoare a unui nou tratat european, dupa esecul Constitutiei europene, scrie AFP.

Cancelarul german Angela Merkel, a carei tara detine presedintia semestriala a UE, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso si presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, au semnat documentul la Muzeul de Istorie din Berlin, in prezenta liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

"Sansa noastra, cetateni ai Uniunii Europene este sa fim uniti", subliniaza declaratia, adoptata dupa mai multe discutii contradictorii care au avut loc in ultimele saptamani intre Berlin si alte tari UE.

Din text lipseste orice referire la o viitoare extindere a Uniunii si se pune accent pe politica energetica comuna si pe protectia climatului.

"La 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, avem obiectivul de a aseza Europa pe baze comune pana la alegerile pentru Parlamentul European din 2009", scrie textul.

Astfel, liderii celor 27 de state UE s-au angajat sa faca totul pentru a elabora, pana la aceasta data, un nou tratat care sa faca sa functioneze institutiile europene si, totodata, sa inlocuiasca proiectul de Constitutie respins in 2005, la referendumurile din Franta si Olanda.

Merkel, Barroso si Poettering au semnat textul in numele celor trei institutii UE, in timp ce documentul a fost citit de doamna Merkel.

Liderii celor 27 de state UE nu au semnat individual declaratia, care nu are valoare contractuala. Textul a fost redactat in toate cele 27 de limbi UE.

Dupa citirea Declaratiei de la Berlin, o orchestra a intonat imnul Uniunii Europene, extras din "Oda bucuriei" din simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.

Romania, prezenta la manifestari

Dupa citirea Declaratiei de la Berlin, sefii celor 27 de state ale Uniunii au plecat, cu autocarul, la Poarta Brandemburg pentru o fotografie de grup.

Fanfara romaneasca Mahala Rai a cantat in deschiderea Europa Fest care are loc la poarta Brandemburg.