Peste o mie de reprezentati ai Partidului Liberal Democrat au participat, sambata, la Congresul acestei formatiuni politice, in cadrul caruia s-au votat structura de conducere, statutul si programul politic al partidului, dar si o rezolutie care contine 11 puncte referitoare la situatia politica din Romania.

Theodor Stolojan a fost ales presedinte al PLD, iar Gheorghe Flutur este presedintele executiv al acestei formatiuni politice.

Social liberalii se considera continuatorii Aliantei

Discursul lui Teodor Stolojan a fost aplaudat de cei prezenti in sala, mai ales cand acesta si-a exprimat sprijinul pentru presedntele Traian Basescu. "Inamicul politic nu este seful statului, ci fortele retrograde ce accelereaza criza politica din Romania" - a subliniat Stolojan.

Liderul PLD sustine ca liberal-democratii sunt continuatorii Aliantei DA si sustinatori ai presedintelui Basescu. "Nu este o rusine sa fii sustinatorul presedintelui Traian Basescu. Niciun fel de critici rauvoitoare, menite sa acrediteze ideea ca suntem o anexa prezidentiala, nu ne vor indeparta de la ceea ce este corect" - a atras atentia Stolojan.

In opinia sa, Parlamentul nu functioneaza in folosul cetatenilor, Executivul nu guverneaza pentru romani, ci pentru sustinatorii conjuncturali ai celui care il conduce, iar opozitia este ineficienta.

PLD intentioneaza sa fuzioneze cu PD

PLD a anuntat ca pregateste o alternativa pentru reconstructia fortelor de centru-dreapta din Romania si ca intentioneaza ca la alegerile parlamentare viitoare sa fuzioneze cu PD.

De altfel, intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, Valeriu Stoica intareste aceasta colaborare. In opinia sa, PLD se considera continuatorul Aliantei datorita lui Stolojan care a pus bazele acestei colaborari.

    PLD si PD au datoria sa lucreze la reconstructia politica, deoarece liderii lor au pus bazele Aliantei D.A. Liberal-democratii sunt deschisi pentru un parteneriat cu PD, bazat pe respect reciproc, pe incredere, pe valori si proiecte comune, dar sa fie insa foarte clar: nu suntem anexa PD - Valeriu Stoica

La Congresul PLD a fost asteptat si presedintele PD, Emil Boc, insa acesta a anuntat in ultima clipa ca nu mai poate ajunge la reuniunea liberal-democratilor, din cauza "evenimentelor de pe scena politica".

Liberal-democratii vor candida singuri pe listele PE

PLD si-a ales, deja, 35 de candidati si 10 membri supleanti pentru alegerile europarlamentare. Desemnatea candidatilor s-a facut dupa ce acestia au depus un cate un proiect, ce a fost evaluat si apoi votat. Nume care se regasesc pe lista: Nicolae Vlad Popa, Daniel Funeriu, Dacian Tolea, Dumitru Oprea, Ion Barbu.

Partidul Liberal Democrat s-a format, in decembrie anul trecut, in jurul unui nucleu de liberali apropiati ai lui Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, ce au demisionat sau au fost exclusi din PNL, pentru ca au sustinut programul "Platforma liberala". Gheorghe Flutur a demisionat din partid si din functia de ministru al Agriculturii pentru a se alatura PLD.

PNL si PLD se "bruiaza" reciproc in presa

Sambata dimineata, PNL si PD isi trimit, reciproc, mesaje de bruiaj catre presa. Astfel, in timp ce la Congresul PLD se anunta sprijinul pentru presedintele Basescu, dinspre PNL apar neincetat zvonuri ca premierul Tariceanu a definitivat, deja, componenta noului Executiv.