Statele Unite si Coreea de Sud au ajuns la un acord istoric privind schimburile comerciale. Intelegerea, care pentru a intra in vigoare are nevoie de acceptul legiuitorilor din cele doua tari, prevede eliminarea si micsorarea tarifelor vamale pentru o gama foarte mare de bunuri si servicii, informeaza editia electronica a International Herald Tribune.

In urma unor negocieri extrem de stranse ce au durat mai bine de 10 luni, oficialii celor doua state au ajuns luni la un acord. Este cel mai mare acord de comert liber semnat de SUA ulterior anului 1994 si cel mai mare din istoria Coreei de Sud.

Negocierile incepute in iunie anul trecut s-au finalizat dupa ce ambele parti au sustinut necesitatea unei astfel de intelegeri care va impulsiona comertul intre cele doua tari. La nivelul anului 2006, valoarea schimburilor comerciale intre Coreea de Sus si Statele Unite a fost de aproape 75 de miliarde de dolari.

Cele mai mari divergente s-au nascut in jurul taxelor si tarifelor vamale aplicate produselor agricole si industriei auto. Guvernul de la Seul a fost presat de producatorii de orez din Coreea sa mentina taxele aplicabile importurilor de orez de teama unei prabusiri a productiei interne. In schimb, o serie de produse agricole vor fi scutite de taxe.

Ambele tari au decis reducerea treptata, pana la eliminare, a taxelor pentru importurile auto, guvernul de la Seul acceptand sa modifice sistemul de taxare a masinilor cu capacitate cilindrica mare, nivel considerat discriminatoriu de Washington.

Companiile auto din Coreea de Sud au vandut pe piata americana peste 730 de mii de unitati numai in 2006, in timp ce americanii au exporat spre Coreea putin peste 5000 de unitati.

O serie de manifestari populare au avut loc la Seul, cateva mii de coreeni protestand impotriva deciziei despre care se crede ca va duce la pierderea de locuri de munca.