O echipa de cercetatori danezi a gasit o formula care permite transformarea grupelor de sange A, B si AB in grupa 0, acceptata de toate organismele, si drept urmare foarte cautata. Metoda de convertire ar fi adaugarea unei enzime noi, identificata de cercetatorii de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, intr-o bacterie, informeaza site-ul revistei Nature.

Specialistii danezi considera ca aceasta ar putea fi o solutie de mare importanta intrucat majoritatea spitalelor din lume se confrunta cu o criza acuta de sange de grupa 0, necesar in mai toate urgentele medicale, intrucat este compatibil cu toate organismele.

Grupa sanguina zero este cea mai raspandita la nivel mondial, insa stocurile scad constant ca urmare a necesitatilor spitalelor. Mai mult, exista o mare reticenta a oamenilor in a dona sange, in principal cauzata de frica de infectii cu virusul HIV.

O companie farmaceutica cu sediul in Boston, Statele Unite, studiaza in acest moment dezvoltarea unei tehnologii care sa poata fi folosita la scara larga pentru convertirea sangelui, urmand a fi disponibila in cursul urmatorilor ani.