Turcia a suspendat discutiile cu Gaz de France in privinta realizarii conductei Nabucco, informeaza Reuters. Oprirea discutiilor vine ca raspuns la cererea francezilor de recunoastere a masacrarii armenilor de catre turci la inceputul secolului XX. Conducta Nabucco este un proiect de transportare a gazelor naturale din Turcia catre Austria, care traverseaza Bulgaria, Ungaria, dar si Romania.

Prin intermediul acestei conducte s-ar reduce si mai mult dependenta Europei fata de gazul rusesc.

Franta a protestat impotriva administratiei de la Ankara pentru ca aceasta a votat anul trecut o lege prin care este negat genocidul armenilor din timpul Imperiului Otoman. “Vom suspenda parteneriatul cu Gaz de France pana la alegerile prezidentiale din Franta.

Vom decide ce politica vom adopta dupa alegeri”, a declarat pentru Reuters un oficial turc, care nu a vrut sa-si dezvaluie numele.

Hilmi Guler, Ministrul Energiei si Resurselor Naturale din Turcia, a refuzat sa faca vreun comentariu asupra acestui subiect. Celelalte patru state implicate in proiect, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria, au aprobat deja parteneriatul cu Gaz de France.

Nabucco reloaded

Proeictul Nabucco, in valoare de 4,6 miliarde de euro, a fost criticat deseori pentru repetatele intarzieri. Daca va incepe constructia sa in 2008, conducta, care va avea o lungime de 3.300 kilometri, va deveni operationala in 2011. Prin Nabucco, s-ar putea ajunge pana in 2020 la a se transporta annual intre 25,5 si 31 de miliarde de metri cubi de gaz Caspic catre Europa.