Si acest lucru se repeta pentru al treilea an consecutiv, dupa ce „trioul” din varful Google a solicitat, in 2004, companiei reducerea salariilor la un dolar pe an pentru fiecare, relateaza agentia Mediafax.

Pana in 2004, cofondatorii companiei Larry Page si Sergey Brin aveau un salariu anual de 150.000 de dolari, iar directorul general Eric Schmidt primea 250.000 de dolari.

Renuntarea de bunavoie la aceste salarii se intampla cu putin timp inainte de lansarea ofertei publice initiale. Iar listarea Google la bursa s-a dovedit un pas reusit deoarece i-a propulsat pe Page, Brin si Schmidt in topul celor mai bogati oameni din lume.

In prezent, firma americana are o capitalizare de piata de aproape 150 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al firmei, transmis Comisiei americane pentru Bursa si Valori Mobiliare.

Cei trei controleaza, in total, peste doua treimi din drepturile de vot ale companiei.

Bonusurile de concediu, modice

Dar cum drepturile de vot nu inseamna bani in buzunare, compania le-a platit celor mai importanti oameni ai sai si alte cheltuieli. In primul rand, un bonus de concediu in valoare de 1.723 de dolari a fost virat in contul fiecaruia dintre cei trei oameni de baza ai Google.

Potrivit raportului citat, Schmidt a primit 532.755 de dolari pentru securitatea personala, pe langa 22.456 de dolari - pretul calatoriilor cu avionul realizate in scopuri de afaceri.

In aceste calatorii, directorul a fost insotit de familie sau prieteni. Fondatorului Larry Page firma i-a acordat 33.195 de dolari pentru transport, cheltuieli de logistica si siguranta personala.

Alti 3.600 de dolari i-au revenit acestuia pentru inchirierea de vehicule in scopul unor calatorii personale. Brin a fost singurul care nu a primit niciun ban in afara salariului si a bonusului.

Cei doi cofondatori si directorul general de la Google isi permit sa primeasca un salariu anual de doar un dolar deoarece „grosul banilor” vine, de fapt, din alta parte.

Larry Page, in varsta de 34 de ani, detinea, la inceputul lunii martie, 29,2 milioane actiuni Google, care valoreaza 13,7 miliarde de dolari. Sergey Brin, 33 de ani, are 28,6 milioane de actiuni.

Valoarea acestora se ridica la aproximativ 13,4 miliarde de dolari. Directorul general Eric Schimdt, in varsta de 51 de ani, detine 10,7 milioane actiuni care valoreaza in prezent cinci miliarde de dolari, conform cotatiilor titlurilor Google la 1 martie.

Google este dezvoltatorul celui mai mare motor de cautare din lume care ofera un mod rapid si usor de a gasi informatii pe web. Google ofera accesul la peste 1,3 miliarde de pagini.

Integral in Evz