Brian Brendan Wright, 60 de ani, a fost recunoscut vinovat de complot pentru importarea si furnizarea de droguri ilegale dupa dezmembrarea retelei sale care a transportat sute de tone de cocaina,

in valoare de cateva sute de milione de lire sterline, la bordul iahturilor de lux cu plecarea de pe continentul sud-american.

"Sunteti un criminal de geniu, manipulator, influent si atotputernic", i-a declarat lui Brian Wright judecatorul Peter Moss de la tribunalul din Woolwich (sud-estul Londrei), cand a pronuntat condamnarea.

Consumarea cocainei "face viata insuportabila pentru zeci de mii de persoane care sunt victimele crimelor comise de cei care se drogheaza sau incearca sa se drogheze", a mai adaugat judecatorul, apreciind ca cei care importa sau distribuie droguri merita pedepse grele cu inchisoarea.

Pronuntand sentinta, Moss a subliniat ca a tinut seama de varsta si de sanatatea lui Brian Wright, supranumit "Laptarul" pentru ca furniza intotdeauna ceea ce i se comanda.

Ancheta vamala a durat 11 ani, dupa descoperirea, in septembrie 1996, a 599 kg de cocaina la bordul unui iaht, Sea Mist, in largul apelor irlandeze. Incarcatura, bine ascunsa, avea o valoare estimata la 80 milioane de lire sterline (118,14 milioane euro).

Vamesii au mai interceptat alt iaht, Casita, care naviga intre Caraibe si Marea Britanie, cu 600 kg de cocaina la bord. O tehnica de import pe care traficantul britanic a folosit-o de nenumarate ori.

Integral in Romania libera